Tweede Kamer: vergoed kosten ouders voor vervangend leerlingenvervoer.
Het debat over leerlingenvervoer deed veel stof opwaaien. Vandaag stemde de Tweede Kamer over verschillende moties die bij het eerdere debat werden ingediend. Zo werd een motie aangenomen die gemeenten oproept om de kosten van ouders voor plaatsvervangend vervoer te vergoeden. Ook werd een oproep gedaan om een maximum reistijd in te stellen via de modelverordening van de gemeente.
Motie kosten van ouders voor vervangen leerlingenvervoer te vergoeden
In het debat werd een motie ingediend die gemeenten oproept om de kosten van ouders voor plaatsvervangend vervoer zoals taxi’s te vergoeden zolang het vervoer voor hun kinderen niet op orde is. Deze motie werd ingediend door maar liefst 18 fracties onder leiding van Paul van Meenen (D66) en werd tijdens de stemming dan ook aangenomen. Het effect van de motie is afhankelijk van de wil van gemeenten. De Tweede Kamerleden kwamen tot de conclusie dat ingrijpen op de korte termijn lastig is, omdat de verantwoordelijkheid bij de gemeenten ligt. Of deze motie ook in de praktijk het verschil gaat maken voor ouders en leerlingen is dus afhankelijk van de inzet van de gemeente. De motie is in ieder geval een duidelijk signaal van het parlement aan gemeenten. Gemeente Rotterdam zegt al gehoor te geven aan de oproep.
Motie voor aanpassen modelverordening gemeenten
Een andere motie die is aangenomen kent hetzelfde probleem. Met die motie spreekt de Kamer op initiatief van indiener De Hoop (PvdA) de wens uit om de modelverordening van de VNG (vereniging van gemeenten) aan te passen. Deze bepaalt onder meer de maximale reistijd in het leerlingenvervoer. Het probleem: de gemeenten gaan zelf over de verordening en de Tweede Kamer kan dat niet aanpassen op korte termijn. Ook hier geldt echter weer: het is een duidelijk signaal aan de gemeenten.
Motie verzoekt om toekomstvisie voor leerlingenvervoer
In het debat was veel kritiek op de verdeling van de verantwoordelijkheid en de aanbestedingssystematiek. Peter Kwint (SP) heeft daarom een motie ingediend waarin hij de minister verzoekt om samen met vervoerders, gemeenten, scholen, ouders en leerlingen een toekomstvisie te schetsen met voldoende leerlingenvervoer, door goed opgeleide vakmensen, en in deze visie expliciet de mogelijkheden mee te nemen om af te zien van aanbesteding. Deze motie is ook aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer.
Overige moties
Verder is zijn er moties aangenomen om meer chauffeurs te werven en om te bekijken of er een vorm van toezicht op het leerlingenvervoer kan komen. Lees hier alle ingediende moties en de stemmingsuitslagen.
Terugblik en visie Ouders & Onderwijs
Ouders & Onderwijs maakt zich al tijden druk om de problemen rondom het leerlingenvervoer. In maart dit jaar brachten we de pittige resultaten van een onderzoek onder ouders naar buiten. Lees daarover meer in het nieuwsbericht ‘Leerlingenvervoer put kwetsbare kinderen uit’. Daarop volgde veel aandacht voor het onderwerp leerlingenvervoer. Directeur Lobke Vlaming mocht de visie van Ouders & Onderwijs toelichten in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. En als gevolg van de rondetafel werd een debat gepland. De belangrijkste punten uit dat debat kun je op onze website teruglezen. Ouders & Onderwijs is blij dat de problemen rondom het leerlingenvervoer eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. We blijven ons voor inzetten voor een verbetering van de situatie waar ouders en kinderen zich op dit moment nog in bevinden.
Gerelateerde onderwerpen
Debat leerlingenvervoer in Tweede Kamer
De Tweede Kamer sprak op woensdag 19 oktober in een debat over de problemen in het leerlingenvervoer. Al sinds dit voorjaar zet Ouders & Onderwijs zich in om aandacht te krijgen voor het leerlingenvervoer.
Lees meerRondetafelgesprek leerlingenvervoer in de Tweede Kamer
Op 12 oktober vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over de problemen in het leerlingenvervoer. Ouders & Onderwijs vraagt al maanden aandacht voor de steeds verergerende problemen.
Lees meerLeerlingenvervoer put kwetsbare kinderen uit
Het leerlingenvervoer kan veel beter. Nu zijn ritten vaak veel te lang, wisselen chauffeurs te vaak en is de situatie in de bus soms zelfs onveilig. Met als gevolg dat de toch al kwetsbare leerlingen uitgeput op school aankomen. Het zijn verontrustende conclusies uit een onderzoek van Ouders & Onderwijs onder meer dan 500 ouders van kinderen die er dagelijks mee te maken hebben.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.