Veilig internetten.
Thuis, onderweg en in de klas. Er valt niet aan te ontkomen, want internet is in de huidige tijd overal. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse ouders het zien als een verrijking maar wel duidelijke afspraken willen maken met hun kind over het online gedrag.
Veiligheid
De veiligheid van kinderen op internet is voor 1 op de 3 ouders een zorg. Om jongeren te laten leren over online veiligheid zien ouders een verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar ook voor scholen (63%), de overheid (55%) en/of techbedrijven (36%). De percentages komen naar voren uit onderzoek van Ipsos onder ouders van jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 15 jaar, waarbij gebruik gemaakt werd van online interviews onder een representatieve steekproef van ruim 500 ouders.
Thuis
Uit de cijfers blijkt dat thuis al veel gebeurt. Ouders spreken regelmatig met kinderen over online veiligheid, want 9 op de 10 ouders snijdt het onderwerp minimaal eens per maand aan. Ook heeft de meerderheid (70%) regels met hun kinderen afgesproken over het online gedrag, met name over beeldschermtijd en het inzien van de geschiedenis van hun online activiteiten. Wel kan de controle beter. Want 26% van de ouders geeft aan dat zij weinig zicht hebben op de online activiteiten van hun kinderen.
Kennis
Hoe zorg je ervoor dat kinderen beschikken over de juiste kennis? En welke informatie is belangrijk? Ouders vinden het vooral cruciaal dat hun kinderen leren over cyberpesten, beveiliging van gegevens en privacy. Bijna de helft (49%) van de ouders vindt zichzelf goed geïnformeerd over online veiligheid van kinderen.
Lespakket
Op school valt een lespakket aan te raden. Bijvoorbeeld van InternetHelden. Dit lespakket bevat duidelijke tips voor docenten, een toolkit voor ouders en digilessen voor in de klas. Daarnaast worden verschillende workshops voor docenten en speciale ouderavonden georganiseerd. Opper het op de school van uw kind.
Ouders & Onderwijs
Op onze website vindt u meer informatie over online pesten en wat u en de school kunnen doen om dat aan te pakken. Als u er vragen over heeft, kunt u ook op werkdagen telefonisch contact opnemen met Ouders & Onderwijs op telefoonnummer 088-6050101.
Gerelateerde onderwerpen
Digitaal onderwijs, mediawijsheid en online privacy voor ouders belangrijk
Veel scholen gebruiken digitale lesmethodes en apps. De meeste ouders zijn daarover tevreden. Toch zou een behoorlijke groep ouders graag zien dat deze vaker worden ingezet. Daarnaast zien bijna alle ouders een rol voor de school op het gebied van mediawijsheid. Ze willen bovendien meer betrokken worden door de school. Daarbij is voor ouders vooral de privacy een belangrijk onderwerp. Dat blijkt uit onderzoek onder 538 ouders uit het Landelijk Ouderpanel.
Lees meerDigitale kennis en vaardigheden
De wereld wordt steeds digitaler. Daarmee is het steeds belangrijker dat kinderen op een goede manier met deze digitale wereld omgaan.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.