Onderwerp zoeken?
Typ hier uw onderwerp in
Expert Patricia Bolwerk: ‘Zo ga je om met cyberpesten’.
Van nare berichten onder een socialmediapost tot bedreigingen via WhatsApp of het doorsturen van afbeeldingen of filmpjes: het digitale domein brengt nogal wat risico’s met zich mee. Wat kun je als ouder doen tegen cyberpesten? We spraken erover met Stop Pesten Nu oprichtster Patricia Bolwerk.
Cyberpesten herkennen
Cyberpesten is vooral onder jongeren een probleem: zij zijn geboren met mobiele telefoons in hun hand en kennen het internet van binnen en buiten. Hoewel je misschien zou denken dat online pesten vooral anoniem gebeurt, ligt dat toch anders. Patricia, oprichtster van Stop Pesten Nu vertelt: “Pesters willen altijd zien dat hun gedrag slachtoffers pijn doet en aan omstanders laten zien hoe sterk ze zogenaamd zijn. Cyberpesten gebeurt dus júist in online groepen.”
Maar hoe weet je nu of jóuw kind online gepest wordt? “Het zit ‘m vaak in non-verbale communicatie”, aldus Patricia. “Is je kind bijvoorbeeld veel stiller, lichtgeraakt, agressiever of teruggetrokkener dan normaal? Dan kan er wat aan de hand zijn.”
Cyberpesten voorkomen
Wil je je kind tegen pesten beschermen? “Kijk bijvoorbeeld altijd mee met de online omgeving van je kind. Zeker tot en met de brugklas. Maak eventueel een eigen profiel aan zodat je je kind kunt toevoegen en zien wat die deelt, post en reageert. En wat anderen delen, posten en reageren natuurlijk. Ook kan het goed zijn om met je kind af te spreken dat je af en toe WhatsApp-gesprekken doorleest. Zo zie je hoe het eraan toegaat in bijvoorbeeld een groepsapp, en zie je meteen wat jouw kind zelf schrijft.” Het lijkt veel, maar daarom is juist die interesse in de online leefwereld belangrijk. “Er zijn zo veel apps en platforms: verdiep je erin en laat je kind uitleggen wat die allemaal doet.”
Het gaat er vooral om dat je de drempel verlaagt voor je kind. “Zodat die altijd naar je toe durft te komen. Maak online gedrag van jongs af aan bespreekbaar, ook gamegedrag. Stel vragen als: ‘Hey, hoe was het vandaag online?” En als je kind iets meemaakt en om hulp vraagt? “Dan vraag je hoe die het zou oplossen als jij er niet bij was. Zo leer je je kind om zelf verstandige online beslissingen te nemen.”
Pesters willen altijd zien dat hun gedrag slachtoffers pijn doet en aan omstanders laten zien hoe sterk ze zogenaamd zijn. Cyberpesten gebeurt dus júist in online groepen.
Mijn kind wordt online gepest: wat nu?
De hoofdtip: steun je kind op alle mogelijke manieren. Pesten is namelijk nóóit iemands eigen schuld. “Vraag wat er is gebeurd en hoe. Overleg samen bij wie je het gedrag kunt melden en wat je eraan kunt doen. Ook als het niet over je eigen kind gaat, maar je bijvoorbeeld weet dat een klasgenoot wordt gepest. Niets doen is geen optie: daarmee stem je in met het pestgedrag”, legt Patricia uit. Op de site van stoppestennu.nl vind je meer tips.
Daarnaast is de Kindertelefoon een fijn handvat voor je kind. Mondt het cyberpesten uit in bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad? Dan kan het strafbaar zijn.
Gerelateerde onderwerpen
Wat werkt tegen pesten op school?
Pesten kan moeilijk aan te pakken zijn. Wat werkt wel en niet?
Lees meerAlles over cyberpesten
Wat is cyberpesten precies? Hoe herken je het? En welke rol heeft de school?
Lees meerCyberpesten: dit kun je ertegen doen
Wat kun je doen tegen cyberpesten? Volg ons stappenplan.
Lees meerErnstige onveiligheid op school
Wat kun je doen als je kind op school te maken heeft met geweld, discriminatie, seksuele intimidatie of drugs?
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.