Chantal: ‘Onze kinderen hebben zich op reis sneller ontwikkeld’.
Maanden in verre oorden, veel tijd met je gezin doorbrengen en je onderdompelen in andere culturen. Veel ouders dromen ervan maar zien met schoolgaande kinderen niet de mogelijkheid om dit te verwezenlijken. Chantal en haar man Roel deden dit wel. Samen met hun kinderen Fey (10) en Nova (8) maakten zij een wereldreis. ‘Ze hebben een ontwikkeling doorgemaakt die ze in Nederland nooit zo snel hadden bereikt’.
Stoppen met dromen
In 2009 werkte Chantal en haar man Roel een jaar in Peru. Beiden hebben altijd de droom gehad om eens terug te gaan en om nog meer van de wereld te zien. Met schoolgaande kinderen wordt al snel gedacht dat dit niet kan, maar Chantal en Roel pakten het anders aan. ‘We besloten te stoppen met dromen maar uit te zoeken hoe we dit wél mogelijk konden maken’, vertelt Chantal. Zo ontstaat er een plan om acht maanden met hun kinderen Fey en Nova op reis te gaan door Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. ‘Het is natuurlijk niet makkelijk om ervoor te sparen, maar mensen geven ook veel geld uit aan bijvoorbeeld een bruiloft. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.’ Een tip van Chantal is om de kosten per bestemming te vergelijken. ‘Zo is bijvoorbeeld Azië veel goedkoper dan Zuid-Amerika’, licht ze toe.
Leerplicht?
De eerste stap is een gesprek met de directrice van school. Hoewel de directrice aangaf dat het niets voor haar zou zijn, was ze wel meteen enthousiast over de plannen van Chantal. ‘De school gaf aan dat het voldoende was om de kinderen les te geven in rekenen, taal en spelling en dat ze verder genoeg zouden leren op reis’. Maar hoe zit het met leerplicht? Chantal legt uit dat wanneer je acht maanden of langer niet in Nederland bent, je verplicht bent om je uit te schrijven bij de gemeente. Je geeft dan aan dat je gaat emigreren. Hierdoor vervalt ook de leerplicht van de kinderen. Bij terugkomst kun je je weer aanmelden. ‘Bij ons staat vermeld dat we in Amerika waren. Dat was onze eerste bestemming.’
Er waren dagen die al zo leerzaam waren, dat we ook even niks aan school deden. Ze hebben veel geleerd van de natuur en lokale kinderen.
Lesrooster: Rekenen en schildpadden verzorgen
‘We besteedden meestal de ochtenden aan schooltaken. We hebben verschillende dingen geprobeerd maar we merkten dat in de middag de focus een stuk minder was. ‘Maar er waren dagen die al zo leerzaam waren dat we ook even niks aan school deden.’ Zo hebben ze schildpadden verzorgd, wandeltochten gemaakt en hebben de kinderen veel met lokale schoolkinderen gespeeld, licht Chantal toe. ‘De kinderen spreken geen Spaans, maar een van de mooiste dingen was wel dat ze binnen no time overal met kinderen samen speelden. Kinderspelletjes zoals tikkertje en verstoppertje zijn natuurlijk over hetzelfde.’ Ook verbleef het gezin een tijdje bij Amerikanen in huis met kinderen van dezelfde leeftijd. ‘De kinderen hebben hier echt het Amerikaanse leven meegemaakt en het mooie was: Fey was uren in gesprek met deze kinderen, in het Engels!’
Zelf les geven is pittig!
Chantal, zelf docent pedagogiek aan de Hogeschool, geeft aan dat het pittig is om je eigen kind les te geven. ‘Het is pittig om ineens juf te zijn in plaats van moeder. Ze gaan met mij veel meer in discussie dan dat ze dat met een juf of meester zouden doen. En ze vonden het ook nog eens de stomste onderdelen van school. Het was hard werken om ze te motiveren.’ Ook in de manier van lesgeven zijn Chantal en Roel zoekende geweest. ‘We zijn begonnen met het idee dat ieder van ons één van onze kinderen zou begeleiden. Maar we merkten dat er te veel druk op ze kwam te liggen als een van ons continu met ze bezig was. Ze kregen daardoor geen ruimte om fouten te maken terwijl dat ook leerzaam is.’ Chantal geeft aan een volgende keer te kiezen voor een volledig online lesprogramma of een online tutor.
Tempo van de kinderen
Niet alleen kinderen leren veel op reis. Ook ouders leren van hun kinderen. Chantal: ‘Ons tempo van reizen is met kinderen trager en dat is heel fijn. Zonder kinderen gingen we van hot naar her.’ Chantal vertelt dat zij en haar gezin op elke plek ongeveer een of twee weken verbleven. ‘Zo konden de kinderen, maar wij ook, echt aarden, het dagelijks leven meemaken en deelnemen aan de cultuur.’ Ook merkte Chantal dat kinderen anders omgaan met uitdagende momenten dan volwassen. ‘We maakten in Chili een kajaktocht over een gletsjermeer: ijskoud, harde wind en flink bikkelen. Roel en ik waren ontzettend moe van het roeien en ook de kinderen konden niet meer. We waren kapot. Eenmaal terug op onze slaapplek, zakten wij in elkaar van ellende bij het idee dit nog eens te moeten doen, maar de kinderen waren al lang weer bijgekomen en enthousiast over het avontuur.
Terug in Nederland
‘De kinderen zitten in leerjaar vijf en zeven en tijdens de reis hebben gefocust op de leerdoelen van school.’ Het gezin is in mei teruggekomen en na de meivakantie konden beide kinderen weer instromen in hun eigen klas. ‘Fey moet wennen dat er nu niet continu iemand is aan wie ze vragen kan stellen. Wel was ze erg blij om weer met haar vriendinnen te zijn. En Nova vond het heerlijk om in de klas, mede door onze Youtube-video’s, onthaald te worden als wereldreiziger. De lol van naar school gaan was er na een paar dagen weer vanaf toen hij stevig werd toegesproken door de meester. ‘Hard werken, daar heeft hij niet altijd zo veel zin in’, vertelt Chantal lachend. ‘De oudergesprekken zijn net geweest en je zou kunnen zeggen dat ze ietsje achterlopen op rekenen. Dat neem ik op de koop toe. Ze zijn allebei sociaal en emotioneel enorm gegroeid door de reis. Ze leggen nu sneller contact en zijn hierin zelfverzekerder geworden. Ze hebben een ontwikkeling doorgemaakt die ze hier in Nederland nooit zo snel hadden bereikt.’
Gerelateerde onderwerpen
Zomersluiting adviespunt
Tijdens de zomervakantie is het Adviespunt van Ouders & Onderwijs gesloten. Je kunt op onze website terecht voor meer informatie en antwoorden over school of medezeggenschap.
Lees meer7 vakantieactiviteiten voor het hele gezin
Het is zomervakantie! Dat betekent veel tijd om leuke dingen te doen met je kind. Kun je wat inspiratie gebruiken? Lees onze 7 tips!
Lees meerZomerse spelletjes voor alle leeftijden
Het is vakantie! En dat is niet de tijd om je te vervelen. Slippers aan en gaan, want na het lezen van deze zomerse tips voor je kind is binnenzitten geen optie meer.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.