Home > Nieuws > Kennisbank > Vakantie en leerplicht > 7 vakantieactiviteiten voor het hele gezin

7 vakantieactiviteiten voor het hele gezin.

18 juli 2023 Nieuws

De schoolvakantie is aangebroken en dat betekent dat veel gezinnen zich klaarmaken om op vakantie te gaan. Maar ook als je thuisblijft, wil je natuurlijke leuke dingen doen samen. Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Lees dan snel verder!

1. Organiseer een picknick

Geniet van het mooie weer en organiseer een gezellige picknick in het dichtstbijzijnde park of natuurgebied. Geen groen in de buurt? Ga dan lekker in de tuin of op je balkon zitten. Bereid samen met je kind lekkere hapjes en drankjes voor en eet ze op een kleedje.

2. Hou een filmmarathon

Kies een regenachtige dag uit en organiseer een filmmarathon. Laat je kinderen hun favoriete films kiezen en maak er een gezellige dag van met popcorn, dekens en kussens. Een perfecte manier om te ontspannen met elkaar!

3. Ga kamperen in de achtertuin

Een kampeeravontuur hoeft niet ver weg te zijn. Dit kun je ook creëren in je eigen tuin. Zet een tent op in je achtertuin en zorg voor campingspelletjes. Denk hierbij aan een jeu de boules wedstrijdje of een badmintontoernooi. Het is voor kinderen een leuk avontuur maar je hebt alle comfort van thuis binnen handbereik.

4. Bezoek een museum

Ook een erg geschikte activiteit voor een regenachtige dag: een museumbezoek! Wist je dat veel musea speciale tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen hebben? Zo is het een educatieve maar ook leuke activiteit voor het hele gezin.

5. Maak een vakantiefotoboek

Maak samen een (vakantie)fotoboek. Laat je kind foto’s selecteren, maar verzamel samen ook stickers en knipsels. Vervolgens kunnen ze hun eigen verhaal schrijven of tekenen. Even geen inspiratie meer? Laat je kind nadenken over de top 3 leukste dingen van een vakantie, dagje uit of ander speciaal moment. Dit helpt om herinneringen op te halen.

6. Organiseer een speurtocht

Het vraagt wat creativiteit en voorbereiding, maar het kan erg leuk zijn om een speurtocht uit te zetten voor je kind. Verstop aanwijzingen en schatten en laat je kind de uitdaging aangaan om ze te vinden. Wil je helemaal los gaan? Dan kun je er ook nog een thema bij bedenken. Wat dacht je van een superhelden, jungle of onderwaterwereld-thema?

7. Bakkers klaar? Bakken maar!

Plan een bakmiddag en ga aan de slag als echte banketbakkers. Maak samen koekjes, muffins of een taart. Wil je een extra elementen toevoegen aan je bakmiddag? Proef dan elkaars baksels en geef elkaar een beoordeling. Het is niet alleen leuk om te doen, maar je hebt natuurlijk ook iets lekkers om van te genieten samen.

Wil je nog meer tips? Lees verder voor zomerse spelletjes voor alle leeftijden!

Gerelateerde onderwerpen

Zomersluiting adviespunt

Tijdens de zomervakantie is het Adviespunt van Ouders & Onderwijs gesloten. Je kunt op onze website terecht voor meer informatie en antwoorden over school of medezeggenschap.

Lees meer

Schoolvakanties en vrije dagen

De meeste vakanties worden door de overheid vastgesteld. Scholen hebben daarnaast de vrijheid om zelf vakantie en roostervrije dagen in te delen.

Lees meer

Zomerse spelletjes voor alle leeftijden

Het is vakantie! En dat is niet de tijd om je te vervelen. Slippers aan en gaan, want na het lezen van deze zomerse tips voor je kind is binnenzitten geen optie meer.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.