Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Pesten en sociale veiligheid > Alles over cyberpesten

Alles over cyberpesten.

Pesten stopt niet bij de hekken van de school. Ook online kan het pesten doorgaan. Wat is cyberpesten precies? Hoe herken je het? En welke rol heeft de school? In dit artikel lees je er alles over.

Cyberpesten, wat is het?

Cyberpesten vindt online plaats. Via social media als Instagram, Facebook, Snapchat, TikTok, whatsapp, e-mail of in een game-omgeving.

Je kind ontvangt vervelende berichten. Dat kunnen persoonlijke opmerkingen zijn, soms voor iedereen zichtbaar. Of iemand praat online op een nare manier over je kind, door bijvoorbeeld foto’s of filmpjes te plaatsen of rond te sturen.

Soms gaat het cyberpesten zo ver dat er sprake is van bedreiging of doodsverwensingen. Cyberpesten is heel ingrijpend, omdat het de hele dag doorgaat. Ook als je kind thuis is.

Hoe herken je cyberpesten?

Voor ouders is cyberpesten soms lastig te herkennen. Je kind zal niet snel zeggen dat die te maken heeft met (online) pesten. Je kunt het herkennen door een verandering in gedrag, of zelfs fysieke klachten.

Je kunt je kind regelmatig vragen een bepaalde favoriete app te laten zien of hoe de sfeer is in bijvoorbeeld de klassen-groep-chat. Of natuurlijk door zelf online betrokken te zijn en zo zicht te houden op wat er online gebeurt. Via je eigen sociale media accounts, of door (met toestemming) de accounts of telefoon van je kind in te zien.

Wat moet de school doen tegen cyberpesten?

Cyberpesten vindt vaak grotendeels plaats buiten schooltijd. Is het dan wel een zaak van de school? Dat hangt natuurlijk af van de situatie, maar in veel gevallen heeft je kind er ook op school mee te maken.

Vindt het pesten plaats in een klassenapp? Of gebeurt het pesten door kinderen uit de klas of van de school? Dan moet de school er altijd iets mee. Jouw kind voelt zich door het cyberpesten namelijk niet meer veilig op school. En ook al gebeurt het niet direct in de klas, de sociale omgeving op school is wél de basis van het pesten.

Wordt je kind online gepest buiten de schoolomgeving om? Bijvoorbeeld via de sportclub? Ook dan kan het raadzaam zijn de school te betrekken. Zeker wanneer deze kinderen naar dezelfde school gaan.

Wanneer je kind zich niet veilig voelt op school is de school mede verantwoordelijk voor het aanpakken van het pestgedrag. De school heeft de verplichting om de sociale veiligheid van leerlingen te waarborgen.

Wat kun je zelf doen?

Kinderen krijgen steeds jonger te maken met de digitale wereld van whatsapp en sociale media. Des te belangrijker is het dus om regelmatig met je kind te praten over de online omgeving.

Hou het onderwerp bespreekbaar en kom er regelmatig op terug. Zo weet je kind dat die bij je terecht kan als het gebeurt. Je kunt ook vragen of je kind het wel eens merkt dat iemand online gepest wordt. Dat geeft ruimte om met je kind te praten over wat je er tegen zou kunnen doen.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Wat werkt tegen pesten op school?

Pesten kan moeilijk aan te pakken zijn. Wat werkt wel en niet?

Lees meer
Dossier

Cyberpesten: dit kun je ertegen doen

Wat kun je doen tegen cyberpesten? Volg ons stappenplan.

Lees meer
Dossier

Ernstige onveiligheid op school

Wat kun je doen als je kind op school te maken heeft met geweld, discriminatie, seksuele intimidatie of drugs?

Lees meer
Dossier

Expert Patricia Bolwerk: ‘Zo ga je om met cyberpesten’

Wat kun je als ouder doen tegen cyberpesten? We spraken erover met Stop Pesten Nu oprichtster Patricia Bolwerk.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.