Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Openbare scholen en bijzonder onderwijs

Openbare scholen en bijzonder onderwijs.

Als ouder sta je bij het kiezen van een basisschool voor een belangrijke beslissing: kies je voor een openbare school of bijzonder onderwijs? Wat zijn de verschillen? Waar moet je rekening mee houden? En welk soort basisschool past het beste bij je kind?

Wat is bijzonder onderwijs? 

Bijzonder onderwijs gaat uit van een bepaald geloof, levensbeschouwing of onderwijsvisie. Bijvoorbeeld: op een katholieke school leert je kind over het katholieke geloof en viert de school katholieke feestdagen. Soms zijn ouders zelf betrokken bij het schoolbestuur van een school met bijzonder onderwijs.

Er zijn verschillende soorten bijzonder onderwijs, namelijk:

  • Religieuze scholen, zoals protestantse, joodse, islamitische, katholieke, hindoestaanse of reformatorische scholen
  • Algemeen bijzondere scholen, zoals Dalton, Jenaplan, Montessori of Vrijescholen. Dit zijn scholen die vanuit bepaalde ideeën over opvoeding en onderwijs lesgeven.

Wanneer kies je voor bijzonder onderwijs? 

Als je wil dat je kind een bepaalde levensbeschouwing of een geloof meekrijgt, dan is het fijn als de basisschool dit ook meegeeft. Denk bijvoorbeeld aan een speciale kerstviering, bidden in de klas of godsdienstlessen. Wil je een school die op hierop aansluit? Dan is een school met bijzonder onderwijs die aansluit op jullie normen en waarden, geloof of levensbeschouwing een goede keuze voor je kind.

Wat is een openbare school? 

Op een openbare school worden lessen gegeven die niet uitgaan van een bepaalde levensbeschouwing of een geloof, maar juist neutraal zijn. Je kind krijgt dus kind volgens een geloof of levensbeschouwing is opgevoed, mag die naar een openbare basisschool.

Wanneer kies je voor een openbare school? 

Op een openbare school is iedereen welkom. Op een openbare school maakt je kind kennis met andere kinderen met verschillende meningen, culturen en levensbeschouwingen. Wil je dat je kind dit meekrijgt? Dan past een openbare basisschool misschien wel bij jullie.

Soorten basisscholen.

Daltononderwijs en Montessorionderwijs zijn allebei bijzondere onderwijsmethodes waarbij zelfstandigheid centraal staat. Het verschil zit voornamelijk in hoe taken en opdrachten gegeven worden.

Op een Daltonschool zijn de instructies vaak specifiek en gericht, terwijl je kind op een Montessorischool nog veel zelf moet ontdekken.

Het Montessorionderwijs past bij kinderen die van zichzelf gemotiveerd en zelfstandig zijn, hun eigen tempo willen bepalen en behoefte hebben aan het opdoen van ervaringen. Lees hier meer over bijzondere onderwijsmethodes.

Je kiest voor Daltononderwijs vanwege de nadruk op zelfstandigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid. Lees hier meer over bijzondere onderwijsmethodes.

Bij Jenaplanonderwijs staat alles in het teken van de belevingswereld van je kind. Een Jenaplanschool combineert hierdoor onderwijs en opvoeding. Je kind leert dus niet alleen vakken zoals rekenen en taal, maar is ook veel bezig met persoonlijke ontwikkeling. Lees hier meer over bijzondere onderwijsmethodes.

Naast het ‘gewone’ reguliere onderwijs zijn er ook scholen die volgens een bijzondere onderwijsmethode lesgeven. De bekendste zijn:

  • Vrijeschool
  • Montessori
  • Dalton
  • Jenaplan
  • Freinet

Als je kiest voor openbaar onderwijs, gaat je kind naar een school waar alle culturen en achtergronden voorkomen. Het openbaar onderwijs is voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond of levensbeschouwing.

Bijzonder onderwijs in Nederland zijn scholen die uitgaan van een bepaald geloof, levensbeschouwing of onderwijsmethode. Openbare scholen zijn op dit gebied neutraal. Lees hier meer over openbare scholen en bijzonder onderwijs.

Vrijheid van onderwijs is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je kind onderwijs kan volgen dat past bij jou als ouder en je kind. In Nederland worden alle scholen, dus ook bijzondere scholen, gefinancierd door de overheid.

Is er nog geen school die precies aan jouw behoeftes voldoet? Dan is het mogelijk om een eigen (particuliere) school op te richten. Dit moet je dan wel zelf financieren.

De kosten voor een particuliere school kunnen flink verschillen. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, schooltype en aangeboden faciliteiten.

Gemiddeld liggen de jaarlijkse kosten voor particuliere scholen tussen de €4.000 en €10.000.

Een Integraal Kindcentrum (IKC) en een brede school werken allebei samen met verschillende partijen om naast regulier onderwijs, ook aanvullende diensten en activiteiten te bieden.

Het grootste verschil tussen een IKC en een brede school is de organisatie. Bij een IKC is school en opvang door dezelfde organisatie georganiseerd. Bij een brede school werken ze vaak nauw samen met andere partijen.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Voorbereiden op de eerste schooldag

Lees onze tips om je kleuter en jezelf goed voor te bereiden op de eerste schooldag.

Lees meer
Dossier

School en zindelijkheid

Wat als er ongelukjes gebeuren als je kind al op school zit? Lees alles over zindelijkheid.

Lees meer
Dossier

Soorten scholen

Verschillende soorten basisonderwijs: hoe kies je de juiste basisschool voor je kind?

Lees meer
Dossier

Dit leert je kind in de kleuterklas

Ontdek wat je kind leert in de kleuterklas en lees onze handige tips.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.