Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Openbare en bijzondere scholen

Openbare en bijzondere scholen.

Als ouder sta je bij het kiezen van een basisschool voor een belangrijke beslissing: kies je voor een openbare school of een bijzondere school? Wat zijn de verschillen? Waar moet je rekening mee houden? En welke soort basisschool past het beste bij je kind?

Wat is een bijzondere school? 

Een bijzondere school gaat uit van een bepaald geloof, levensbeschouwing of onderwijsvisie. Bijvoorbeeld: op een katholieke school leert je kind over het katholieke geloof en viert de school katholieke feestdagen. Soms zijn ouders zelf betrokken bij schoolbestuur van een bijzondere school.

Er zijn verschillende soorten bijzondere scholen, namelijk:

  • Religieuze scholen, zoals protestantse, joodse, islamitische, katholieke, hindoestaanse of reformatorische scholen
  • Algemeen bijzondere scholen, zoals Dalton, Jenaplan, Montessori of Vrijescholen. Dit zijn scholen die vanuit bepaalde ideeën over opvoeding en onderwijs lesgeven.

Wanneer kies je voor een bijzondere school? 

Als je wil dat je kind een bepaalde levensbeschouwing of een geloof meekrijgt, dan is het fijn als de basisschool dit ook meegeeft. Denk bijvoorbeeld aan een speciale kerstviering, bidden in de klas of godsdienstlessen. Wil je een school die op hierop aansluit? Dan is een bijzondere school die aansluit op jullie normen en waarden, geloof of levensbeschouwing een goede keuze voor je kind.

Wat is een openbare school? 

Op een openbare school worden lessen gegeven die niet uitgaan van een bepaalde levensbeschouwing of een geloof, maar juist neutraal zijn. Je kind krijgt dus kind volgens een geloof of levensbeschouwing is opgevoed, mag die naar een openbare basisschool.

Wanneer kies je voor een openbare school? 

Op een openbare school is iedereen welkom. Op een openbare school maakt je kind daarom kennis met andere kinderen met verschillende meningen, culturen en levensbeschouwingen. Wil je dat je kind dit meekrijgt? Dan past een openbare basisschool misschien wel bij jullie.

Vragen?

Wil je meer weten over openbare of bijzondere basisscholen of heb je andere vragen over het onderwijs van je kind? Bel, mail of WhatsApp dan met ons adviespunt.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Vrijheid van onderwijs

In Nederland hebben we vrijheid van onderwijs. Wat is dit precies en wat betekent het voor jou en je kind?

Lees meer
Dossier

Aanmelden basisschool

Je hebt een basisschool voor je kind gekozen. Nu is het tijd om je kind bij die school aan te melden. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer
Dossier

Geweigerd door de basisschool

Is je kind geweigerd op de basisschool? Dan heb je vast vragen. Mag de school je kind wel weigeren? Om welke redenen mag dat, en wat kun je doen?

Lees meer
Dossier

Onvolledig lesprogramma 4-jarigen

Kinderen van 4 jaar mogen naar school maar zijn nog niet leerplichtig.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.