Onderwerp zoeken?
Typ hier uw onderwerp in
Voorbereiden op de eerste schooldag.
De eerste schooldag is een mijlpaal vol veranderingen, voor zowel jou als je kind. Soms lijkt het voor ouders zelfs spannender dan voor de kleintjes zelf. Hoe kun je deze overgang soepel laten verlopen? En hoe bereid je je kind en jezelf voor? Dit zijn onze tips voor de eerste schooldag op de basisschool.
Ga wennen
De meeste basisscholen organiseren ter voorbereiding op de eerste schooldag wendagen en rondleidingen. Dit biedt je kind de kans om kennis te maken met de juf of meester, de klas te zien en te wennen aan het afscheid nemen.
Neem ook even een kijkje bij de wc’s, want dat kan spannend zijn voor je kind. Vraag de leraar of je kind een knuffel of een familiefoto mag meenemen op de eerste schooldag.
Samen winkelen
Voor groep 1 heeft je kind een rugzak, broodtrommel, drinkbekers en een gymtas met gymschoenen, gymbroek en gymshirt nodig. Samen deze spullen uitzoeken is niet alleen leuk maar ook nuttig. Zorg dat overal duidelijk de naam van je kind op staat, zodat er geen verwarring ontstaat met bijvoorbeeld de broodtrommel van een ander kind.
Maak een dagplanning
Kinderen houden van regelmaat en duidelijkheid. Maak daarom een dag- en weekplanning met kleuren en afbeeldingen en hang deze op een zichtbare plek.
Bespreek elke ochtend wat er die dag gaat gebeuren: een lange of korte schooldag, gymles, speciale activiteiten, welke leraar er is, verjaardagen, en wie je kind ophaalt of dat die naar de BSO gaat. Noteer ook het schoolrooster met vakanties, studiedagen en andere speciale dagen.
Zorg voor makkelijke kleding
Kies voor kleding die je kind makkelijk zelf aan en uit kan trekken, vooral voor de gymles. Kleding zonder ritsen of riemen is ideaal, net als schoenen met klittenband. Om te voorkomen dat je kind schoenen verkeerd om aantrekt, kun je binnenin de schoenen plaatjes of pijltjes plakken.
Lezen over school
Voorlezen over naar school gaan kan de spanning verminderen. Er zijn veel leuke verhalen en boeken over dit onderwerp online te vinden, en de leraar of bibliotheek kan je ook verder helpen. Zo wordt je kind beter voorbereid op wat komen gaat.
Kom op tijd
Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg dat je op tijd bent. Stress bij jou zorgt voor stress bij je kind. Neem de tijd om rustig op te starten, ontbijt op dezelfde manier en hou een vaste ochtendroutine aan. Leg alles de avond van tevoren klaar, zodat je niks vergeet.
Goed afscheid nemen kun je leren
Een dramatisch afscheid op de eerste schooldag wil je voorkomen. Neem duidelijk en kort afscheid en bedenk eventueel samen een afscheidsroutine. Blijf hier consequent in en rek het afscheid niet, ook niet als je kind huilt. Meestal zijn kinderen snel weer vrolijk, zodra ze in de klas bezig zijn.
School hoeft niet meteen leuk te zijn
Niet elk kind vindt school direct leuk. Praat met je kind over de schooldag en stel specifieke vragen, zoals: “Wat vond je leuk vandaag?” of “Met wie heb je gespeeld?”. Als je kind moeite heeft met wennen, erken die gevoelens zonder ze kleiner te maken. Geef je kind de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
Lukt het je kind echt niet om te wennen aan het schoolritme? Dan mag je je kind vijf uur per week thuishouden. Meld dit wel bij de directeur. Indien nodig kan de directeur tot nog eens vijf uur vrijstelling geven.
Verdiep je in de schoolcultuur
De leraar is je eerste aanspreekpunt, maar er gebeurt veel buiten de klas om. Informeer naar groeps-apps, hulpouders en speelafspraakjes. Kijk ook hoe verjaardagen en de laatste schooldag worden gevierd. Praat met klassenouders en andere ouders op het schoolplein om de ongeschreven regels en gewoontes te leren kennen.
Starten op de basisschool.
Wat je kind nodig heeft, kan per school verschillen. Op de meeste scholen moet je in ieder geval denken aan:
- Een rugzak
- Drinkbeker en broodtrommel
- Een gymtas met gymschoenen (meestal met witte zolen) en gymkleding
Andere aandachtspunten zijn:
- Trek je kind makkelijke kleding en schoenen aan. Dat helpt bij het naar de wc gaan, bij de gymles en het buitenspelen.
- Vraag altijd even bij de school na of je kind nog andere spullen nodig heeft.
Lees meer over hoe je je voorbereidt op de eerste schooldag.
Je betaalt geen lesgeld voor de basisschool. De school mag wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor bijvoorbeeld uitjes en extra activiteiten. Voor particuliere scholen en de buitenschoolse opvang moet je wel betalen. Lees hier meer over schoolkosten.
Vanaf 3 jaar en 10 dagen mag je kind komen wennen op de basisschool. Je kind mag maximaal 5 dagen komen wennen. Dit kunnen hele of halve dagen zijn. Vraag bij de school hoe dit geregeld is.
Vanaf 4 jaar mag je kind officieel starten op de basisschool. Op deze regel kan een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld als je kind al wat verder is in de ontwikkeling. De school beoordeelt of je kind eerder mag starten op de basisschool.
Onderwijsachterstanden ontstaan wanneer je kind niet hetzelfde niveau van kennis en vaardigheden heeft als leeftijdsgenoten. Dit kan gebeuren op verschillende gebieden, zoals taal, rekenen, lezen, schrijven en sociale vaardigheden.
Ja, dit mag. Basisscholen krijgen van de overheid extra geld om kinderen met (een risico) op een onderwijsachterstand te helpen. De school vraagt informatie bij jou als ouder op, om te achterhalen of je kind (risico op) een onderwijsachterstand heeft. Je bent niet verplicht om de vragen te beantwoorden.
AOB staat voor ‘Achterstand in Onderwijs en Begeleiding’. Is je kind een AOB-leerling? Dan is er vaak meer ondersteuning nodig in het onderwijs vanwege bijvoorbeeld taalachterstand, leerproblemen, of sociaal-emotionele moeilijkheden. Lees hier meer over onderwijsachterstanden.
Gerelateerde onderwerpen
School en zindelijkheid
Wat als er ongelukjes gebeuren als je kind al op school zit? Lees alles over zindelijkheid.
Lees meerSoorten scholen
Verschillende soorten basisonderwijs: hoe kies je de juiste basisschool voor je kind?
Lees meerDit leert je kind in de kleuterklas
Ontdek wat je kind leert in de kleuterklas en lees onze handige tips.
Lees meerUitzondering leerplicht kleuters
Is jouw vierjarige leerplichtig of mag je je kleuter soms nog thuis houden?
Lees meer