Home > Nieuws > Nieuws > Zelfde aanmeldweek voor kansengelijkheid

Zelfde aanmeldweek voor kansengelijkheid.

9 februari 2022 Nieuws
mbo

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het wetsvoorstel dat regelt dat er voor alle leerlingen één aanmeldweek komt voor de middelbare school. Dit vaste moment moet de kansengelijkheid in het onderwijs doen toenemen. Het idee is namelijk dat leerlingen zo allemaal even veel kans maken op een plek op de school van hun voorkeur. Ze moeten wel even geduld hebben want de wijzigingen gaan pas in het schooljaar 2023/24 in.

Voor kinderen die op de eindtoets hoger scoren dan hun advies aangeeft geldt dat de docent het advies heroverweegt. En mogelijk naar boven bijstelt. Dat kost alleen wel tijd. Op dit moment komt het voor dat middelbare scholen na een aanpassing al vol zitten. Dit wetsvoorstel betekent dat alle leerlingen uit groep 8 zich gelijktijdig aanmelden op een school voor voortgezet onderwijs. Zo maken ook de leerlingen met een aanpassing van het schooladvies een eerlijke kans om zich op hetzelfde moment aan te melden.

Schooljaar 2023/24

Het vaste aanmeldmoment voor de middelbare school wordt vanaf het schooljaar 2023/24 gepland in de week voor 1 april (van 25 tot en met 30 maart). Met de nieuwe wet moet iedere leerling evenveel kans krijgen om terecht te komen op de school van zijn of haar keuze. Op dit moment kunnen leerlingen zich nog op verschillende momenten aanmelden, waardoor kinderen met een bijgesteld schooladvies een kleinere kans hebben om op de gewenste school terecht te kunnen.

Eindtoets wordt doorstroomtoets

Een ander onderdeel van de wet is dat de eindtoets in groep 8 verandert in een doorstroomtoets. De doorstroomtoets vindt in februari plaats. Dat is ruim voor het aanmeldmoment. Dat wijkt af van de huidige situatie waarin het net andersom is. Het Cito blijft namens de overheid de toets maken. Verder mogen private partijen toetsen aanbieden. Het College voor Toetsen en Examens blijft toezien op de kwaliteit.

Ontzettend blij

Ouders & Onderwijs heeft zich altijd hard gemaakt voor deze aanpassing van de wet. We zijn ontzettend blij dat het voor de leerlingen die nu in groep 6 zitten straks eindelijk zover is.

Vragen?

Heb je vragen over het schooladvies of de aanmelding voor de middelbare school? Meer informatie vind je op onze speciale pagina hierover. Je kunt ook kijken in onze Kennisbank, of bellen naar ons adviespunt op telefoonnummer 088-6050101.  We zijn geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Je mag natuurlijk ook altijd een e-mail sturen naar vraag@oudersenonderwijs.nl

Gerelateerde onderwerpen

Keuze voor een middelbare school

Het is weer tijd voor het schooladvies en daarmee staat de keuze voor een middelbare school weer voor de deur. Een lastige keuze.

Lees meer

Leerlingen welkom voor kennismakings-activiteiten

In januari en februari zijn er traditiegetrouw open dagen waarop leerlingen zich kunnen oriënteren op een nieuwe school of vervolgstudie. Ondanks de coronamaatregelen zijn leerlingen welkom om de kennismakingsactiviteiten op de scholen bij te wonen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.