Home > Nieuws > Nieuws > Leerlingen welkom voor kennismakings-activiteiten

Leerlingen welkom voor kennismakings-activiteiten.

18 januari 2022 Nieuws

In januari en februari zijn er traditiegetrouw open dagen waarop leerlingen zich kunnen oriënteren op een nieuwe school of vervolgstudie. Ondanks de coronamaatregelen zijn leerlingen welkom om de kennismakingsactiviteiten op de scholen bij te wonen. Dit alles om straks de juiste keuze te kunnen maken.

Op mbo-scholen zijn zowel ouders als leerlingen welkom. In het voortgezet onderwijs ligt dat anders. Daar zijn volwassenen alleen welkom in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO),  praktijkonderwijs (PRO) en op het VMBO BB/KB. Voor de andere schoolsoorten en niveaus geldt dat de leerling zelfstandig kan deelnemen aan de door de school georganiseerde activiteiten. Van belang is het dan wel dat leerling een mondkapje draagt als hij/zij zich verplaatst door de school. Daarnaast blijft het voor de school ook mogelijk om online activiteiten te organiseren. Het is aan de school om daar een afweging in te maken.

Onderzoek

Vorig jaar waren de regels strenger en organiseerden scholen verschillende vormen van online open dagen. Uit ons onderzoek onder ouders in het Landelijk Ouderpanel bleek toen dat veel ouders met kinderen in groep 8 zich zorgen maakten over de keuze voor een middelbare school. Ouders wilden graag gerichte vragen kunnen stellen aan leraren en leerlingen. En dat was online toch lastiger. De helft van de ouders was van mening dat de basisschool hierin een actieve rol zou moeten spelen. Bijvoorbeeld door docenten van middelbare scholen uit te nodigen.

Advies

Het beste advies aan ouders is om op de websites van  scholen te kijken voor de meest actuele informatie, ook over het aanmelden voor een online-bijeenkomst. Verder vind je er ook informatie over extra aanbod van bijvoorbeeld sport- of cultuurvakken, aangeboden vakken, lestijden en eventuele begeleiding van leerlingen met een zorgvraag.

Informatie

Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden om informatie over scholen te verzamelen. We noemen er hieronder enkele.

Vo-scholen

  • De VO Gids: Hier vind je vooraf veel algemene informatie over het voortgezet onderwijs. Daarnaast staan alle scholen in je regio vermeld. Ook kun je op deze website via de open dagen planner zien wat de data van de open dagen zijn.
  • Toezichtresultaten van de Onderwijsinspectie. Hier kun je inspectierapporten raadplegen en zo zelf de kwaliteit van de school beoordelen.
  • Op deze website staat overzichtelijke informatie over middelbare scholen en u vind je ook de directe links naar rapporten van de Onderwijsinspectie. Kijk eens op de webites 10000scholen of Scholen op de kaart.

Mbo-scholen

  • KiesMBO geeft een overzicht van alle mbo-opleidingen. Er staat ook bij op welke scholen op welke manier open dagen organiseren.
  • Ook MBO-start geeft meer informatie over de studiekeuzen en somt de antwoorden op veelgestelde vragen op.

Checklist

Waar kun je als ouder verder op letten bij het maken van een keuze? Je kunt het karakter en  niveau van je kind meewegen, maar zeker ook de methode en overtuiging van de school. Op onze website vind je een complete checklist.

Vragen

Wil je meer weten over schoolkeuze? Dan kun je kijken op onze kennisbank. Vragen kun je altijd stellen via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Ouders over schoolkeuze: ‘Wat een doolhof!’

Thema-adviseur Arline Spierenburg bezocht onlangs de ouderkamer van een Utrechtse basisschool. Dit viel haar op.

Lees meer

Aanmeldprocedure middelbare scholen

Voor leerlingen in groep 8 is het een spannende periode. Ze krijgen de komende tijd te horen op welke middelbare school ze toegelaten worden. Maar hoe zit het met de aanmeldprocedure? En wat is het verschil tussen de regionale en die van de school?

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.