Home > Nieuws > Nieuws > Heropening voortgezet onderwijs

Heropening voortgezet onderwijs.

23 februari 2021 Nieuws
heropening voortgezet onderwijs

Vanaf aanstaande maandag gaan voortgezet onderwijs (vo) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) weer open voor alle leerlingen. Ook mbo's gaan weer gedeeltelijk van start. De afstandsmaatregel tussen leerlingen zal ertoe leiden dat op de meeste scholen niet alle leerlingen tegelijk aanwezig kunnen zijn. Dat maakten Premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie.

Dit is het laatste nieuws. De informatie wordt continu bijgewerkt.

Rutte over de versoepelingen:
”We doen hiermee iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis. We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten. Het maatschappelijke belang is simpelweg veel te groot. Dat kunnen we de docenten en leerlingen niet aandoen. Het maatschappelijke belang van versoepeling voor jongeren weegt op dit moment zwaar, zegt Rutte. Volgens het OMT is het veilig om de scholen te openen. School is voor jongeren om meerdere redenen heel belangrijk. Voor de toekomst, onderwijskundig, sociaal en emotioneel. Ik ben dan ook blij om te zeggen dat op 1 maart de scholen weer open kunnen.”

Voorwaarden

Het kabinet volgt met deze beslissing de adviezen van het OMT op. De scholen mogen open onder de volgende voorwaarden:

  • Iedereen houdt anderhalve meter afstand. Een school kan ervoor kiezen om de leerlingen te laten werken in vaste koppels. Zo is anderhalve meter afstand niet noodzakelijk. Ook in het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro) en praktijkgerichte lessen in het vmbo is de anderhalve meter afstand de norm, maar kan er in specifieke situaties van afgeweken worden.
  • Leerlingen en medewerkers dragen bij verplaatsingen binnen de school een mondneusmasker. Docenten hoeven geen mondneusmasker te dragen als zij door de klas lopen of een vaste zit- of staanplaats hebben. Wel moeten zij ook in de klas steeds anderhalve meter afstand houden ten opzichte van leerlingen.
  • Om contactmomenten te beperken, gelden gespreide begin-, pauze- en eindtijden van lesdagen. Scholen kunnen de eerste week na heropening gebruiken om dit in te regelen.
  • Scholen moeten bij de doorstroom in en rond het gebouw alles doen om contactmomenten te beperken. De indeling van schoolplein, garderobes en kantines is zoveel mogelijk naar vaste klassen of subgroepen. Dit zorgt ervoor dat bij een mogelijke besmetting op een school niet de hele klas of school in quarantaine moet, maar alleen de relevante subgroep.
  • Verschillende klassen, vakken, leerjaren en/of schoolniveaus zijn zoveel mogelijk gescheiden van elkaar op school en werken zoveel mogelijk in vaste groepen.
  • Op school vindt alleen onderwijs en (onderwijsondersteunende) zorg plaats. Andere activiteiten zoals teamoverleggen, open dagen en proeflessen voor leerlingen uit groep 8, MR-vergaderingen, oudergesprekken e.d. vinden alleen online en op afstand plaats.
  • Bij het invoeren van de maatregelen moeten docenten, leerlingen en ouders zoveel mogelijk betrokken worden en worden de GMR en/of de MR over besluiten geraadpleegd.

Vragen

Voor antwoorden op vragen over het onderwijs tijdens de coronaperiode kunt u terecht op onze FAQ-pagina. Deze wordt continu bijgewerkt naar de actuele situatie. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Basisscholen open, hoe zit het met de leerplicht?

Een leerplichtambtenaar kan betrokken zijn en een rol spelen in het gesprek tussen school en ouders maar er wordt niet handhavend opgetreden.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.