Helft ouders ervaart druk van school om laptop of tablet te kopen.
Veel ouders met een kind op het voortgezet onderwijs hebben moeite met het aanschaffen van digitale leermiddelen voor hun kind, of kunnen dit zelfs helemaal niet betalen. Ook voelt meer dan de helft van de ouders zich door school onder druk gezet om een laptop of tablet aan te schaffen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1211 ouders in het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs.
Moeite met betalen digitale leermiddelen
Ouders kunnen vaak niet of met veel moeite de kosten voor digitale leermiddelen, zoals een laptop of tablet, betalen. Vooral in het voortgezet onderwijs, waar laptops en tablets veel vaker nodig zijn, lopen de kosten op. Meer dan 40% van de ouders zegt de kosten wel te kunnen betalen, maar er andere dingen voor te moeten laten. Het verbaast dan ook niet dat 69% van de ouders de kosten voor digitale leermiddelen te hoog vindt.
Hoge druk in voortgezet onderwijs
Vooral in het voortgezet onderwijs is de druk vanuit school om digitale leermiddelen aan te schaffen hoog. Een laptop of tablet is vaak nodig voor een kind om het onderwijs te kunnen volgen op school of vanuit huis. Meer dan de helft van de ouders in het voortgezet onderwijs voelt druk vanuit school om ondanks de hoge kosten toch een laptop of tablet aan te schaffen.
School moet zorgen voor digitale leermiddelen volgens ouders
Bijna zeven op de tien ouders vindt dat school moet zorgen voor digitale leermiddelen als deze nodig zijn om het onderwijs te volgen. In het voortgezet onderwijs heeft 64% van de kinderen ook daadwerkelijk een laptop of tablet nodig om mee te kunnen doen op school én thuis. Slechts 7% krijgt er een van school. School draait vaak ook niet op voor de kosten, waardoor ouders dit zelf moeten doen. Meer dan twee op de vijf van alle ondervraagde ouders doet dit zelfs voor twee kinderen.
Grafische rekenmachine ook duur
Naast kosten voor een laptop of tablet, moeten ouders met een kind op het voortgezet onderwijs vaak ook een grafische rekenmachine aanschaffen. Deze kosten al snel minimaal 80 euro. Een groot deel, namelijk 71%, van de ondervraagde ouders vindt de kosten voor een grafische rekenmachine te hoog, en 53% vindt dat een grafische rekenmachine door de school betaald moet worden.
Overige onderzoeken
Dat schoolkosten in het voortgezet onderwijs flink kunnen oplopen blijkt ook uit de resultaten in de schoolkostenmonitor van 2022-2023. Hierin staat dat ouders meer dan 800 euro per schooljaar aan schoolkosten betalen, waarvan laptops en tablets een van de hoogste kosten zijn. 40% van de ondervraagde ouders vindt deze kosten te hoog. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt dat kosten voor digitale leermiddelen nooit verplicht zijn. Helaas weten heel veel ouders dit niet en draaien ze toch op voor de kosten.
Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 1211 ouders mee met een kind op het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. De resultaten van het onderzoek zijn representatief op geslacht, opleidingsniveau en culturele achtergrond, met een spreiding op de leeftijd van het kind. Wil je ook meepraten over belangrijke schoolthema’s? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel.
Vragen en contact
Heb je vragen over schoolkosten of digitale leermiddelen? Of heb je andere vragen over het onderwijs van je kind? Neem dan contact op met ons adviespunt via WhatsApp, mail of telefoon.
Gerelateerde onderwerpen
Eindelijk duidelijkheid over schoolkosten voor ouders
Lijst met schoolkosten die niet aan ouders in rekening gebracht mogen worden, moet duidelijkheid geven voor ouders.
Lees meerSchoolkosten en ouderbijdrage
Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.
Lees meerOuders honderden euro’s kwijt aan schoolkosten
Ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs zijn flinke bedragen kwijt aan school. Zo betaalt ruim een derde meer dan 500 euro aan schoolkosten. Zo geven ouders veel geld uit aan zaken die ze zelf aan moeten schaffen, zoals laptops, gereedschap en digitale rekenmachines. Ouders met kinderen op de basisschool zijn een stuk goedkoper uit: 68% van de ouders betaalt een bedrag onder de 50 euro.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.