Kleuter urenlang achtergelaten in taxibusje.
Weer een heftig verhaal over leerlingenvervoer. Het Algemeen Dagblad meldde afgelopen weekend dat een kind van vijf jaar door een chauffeur was vergeten en noodgedwongen urenlang alleen in een taxibusje op een parkeerplaats had gezeten. School had de kleuter niet gemist, of had in ieder geval niets laten weten. En de ouders waren niet op de hoogte. Hoe kon dit gebeuren?
Het incident begon ermee dat de vijfjarige kleuter in slaap was gevallen in zijn stoel. De chauffeur zag hem vervolgens over het hoofd en parkeerde de bus zes uur lang op een parkeerplaats. Toen het jongetje aan het eind van de middag alsnog ontdekt werd, bracht de chauffeur hem naar de buitenschoolse opvang. Aan het eind van de dag thuisgekomen, was het kind behoorlijk aangeslagen.
Ouders informeren
‘Wat mij het meest woedend maakt is dat niemand dit achteraf aan de ouders heeft gemeld,’ zegt directeur Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs. In het AD staat te lezen dat zij zelf op onderzoek moesten uitgaan om erachter te komen wat hun kind had moeten doorstaan. ‘Ik vind dat onbestaanbaar en onvergeeflijk. Fouten worden gemaakt, maar dit niet melden aan ouders is bewust extra schade toebrengen aan kinderen om je eigen hachje te redden.’
De vervoerder betreurt tegenover de krant het voorval en zegt dat het een menselijke fout was. Naar aanleiding van het incident zouden de protocollen zijn aangescherpt. Iets wat best al eerder had mogen gebeuren, want volgens de ouders was dit niet het eerste incident.
Grotere plaatje
‘Het is een chaos,’ zegt Lobke Vlaming. ‘Geen begeleiders in de bussen, chauffeurs worden zwaar belast, er is ontzettend veel werkdruk en er wordt gerommeld met schema’s. Het gaat in dit geval om een fout en die kan natuurlijk gemaakt worden. Maar het is belangrijk om het grotere plaatje te zien, want er gaat al heel lang heel véél mis.’
Deze ouders zijn dan ook niet de enigen met slechte ervaringen in wat gerust een leerlingenvervoercrisis mag heten. Zo spraken we ouder Corine van Hardeveld. Haar kinderen worden elke werkdag naar school gebracht en gehaald. Dat lijkt overzichtelijk, maar is het niet. Vooral als de vaste chauffeur niet kan, is het vervoer een chaos. Dan is de taxi veel te laat en zijn ze vaak twee uur te laat op school. Of vergeet de vervoerder de kinderen van school op te halen. Hardeveld moest daarom vaak met de vervoerder bellen. ‘Ik sla dicht en mijn tranen staan hoog als ik weer moet bellen. Het wachtmelodietje is voor mij genoeg om buikpijn te krijgen.’
De ouder is duidelijk over hoe het anders kan. ‘Nu zijn het allemaal aparte vervoersbedrijven en landelijke regie zou dan beter zijn. Naast de chauffeur moet er namelijk eigenlijk ook een begeleider mee en dat kun je landelijk organiseren. En als het overal hetzelfde is, dan is het ook overzichtelijker. En heb je ook betere controles.’
Meer oplossingen
Naast goede begeleiders zijn er volgens Lobke Vlaming meer oplossingen denkbaar. ‘Het is ook zaak om zoveel mogelijk chauffeurs op de bus te krijgen. En er moet beter geïnvesteerd worden in het contact met de ouders.’ Vorige maand was er een debat in de Tweede Kamer over leerlingenvervoer en ook daar ging het over oplossingen. Er werd onder meer een motie aangenomen die gemeenten oproept om de kosten van ouders voor plaatsvervangend vervoer te vergoeden als het leerlingenvervoer niet op orde is.
Ouders & Onderwijs
Ouders & Onderwijs maakt zich al tijden druk om de problemen rondom het leerlingenvervoer. In maart dit jaar brachten we de pittige resultaten van een onderzoek onder ouders naar buiten. Lees daarover meer in het nieuwsbericht ‘Leerlingenvervoer put kwetsbare kinderen uit’. Daarop volgde veel aandacht voor het onderwerp leerlingenvervoer. Directeur Lobke Vlaming mocht de visie van Ouders & Onderwijs toelichten in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. En als gevolg van de rondetafel werd een debat gepland. De belangrijkste punten uit dat debat kun je op onze website teruglezen.
Gerelateerde onderwerpen
Stakingen binnen het leerlingenvervoer
Ouders & Onderwijs erkent de problemen van het tekort aan chauffeurs, de onaantrekkelijkheid van het beroep en de krapte op de arbeidsmarkt. Daar komt nu de staking bij waardoor hun schoolgaan nog meer onder druk komt te staan. De aangekondigde stakingen zijn ellendig voor de leerlingen om wie het gaat en hun ouders.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.