Gelijkere kansen bij doorstroom naar middelbare school.
Er is helaas nog veel ongelijkheid bij de doorstroom naar de middelbare school. Op 26 maart debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Paul (onderwijs) over onderwijskansen. Ouders & Onderwijs heeft een brief gestuurd met de zorgen van ouders, en een aantal voorstellen om de onderwijskansen voor ieder kind te verbeteren.
Terug naar één doorstroomtoets
Verschillende soorten doorstroomtoetsen zorgen voor onzekerheid bij ouders en scholen. Ouders & Onderwijs vindt dat de toets een passend en onafhankelijk advies moet geven. Zo krijgen alle kinderen dezelfde kansen. Het voorstel is daarom:
- Terug naar één soort doorstroomtoets.
- De toets moet ook een advies kunnen geven voor praktijkonderwijs.
- De toets moet meer meten dan alleen taal en rekenen.
Brede brugklas voor meer kansen
Ouders & Onderwijs pleit ook voor latere selectie. Hierdoor krijgen kinderen meer tijd om te groeien en scholen meer tijd om een passend niveau te vinden. De meeste ouders staan hier positief tegenover, maar het is nog niet duidelijk hoe dit precies moet werken. Daarom moet de overheid meer informatie leveren over de mogelijkheden voor brede brugklassen en brede scholen. Pas daarna kan de discussie over de latere selectie goed worden gevoerd.
Eerlijkheid bij aanmelden middelbare school
Veel ouders ervaren problemen bij het aanmelden op een middelbare school. Sommige kinderen worden geweigerd omdat de school zegt dat er geen plek is, maar ouders kunnen dit nu niet controleren. Het komt voor dat een ander kind daarna wel wordt aangenomen op de ‘volle’ school.
Vooral kinderen met een handicap, ondersteuningsbehoefte of een niet-Nederlands klinkende naam worden vaak afgewezen. Ouders & Onderwijs wil dat scholen laten zien hoeveel plekken ze hebben. Ook moeten inschrijfformulieren altijd online te vinden zijn, zodat kinderen niet van tevoren al afgewezen kunnen worden. Zo kan de schijn van selectie aan de poort worden voorkomen.
Afschaffen vrijwillige ouderbijdrage en gratis digitale leermiddelen
Scholen vragen soms een vrijwillige ouderbijdrage. Maar niet alle ouders kunnen dit betalen. Dit zorgt voor ongelijkheid. Vorig jaar deed de Tweede Kamer onderzoek naar het afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage. Dit onderzoek laat zien dat afschaffen van deze bijdrage helpt om gelijke kansen te creëren. Toch wil de overheid hier geen geld voor vrijmaken. Ouders & Onderwijs roept op om dit alsnog te doen.
Daarnaast moeten veel ouders zelf een laptop of grafische rekenmachine kopen voor hun kind. Dit kost honderden euro’s. Omdat digitale leermiddelen net zo belangrijk zijn als schoolboeken, zou dit gratis beschikbaar moeten zijn.
Wat vraagt Ouders & Onderwijs in de brief?
Ouders & Onderwijs roept het ministerie op om actie te ondernemen. Eén goede doorstroomtoets, latere selectie en gelijke toegang tot onderwijs helpen om alle kinderen dezelfde kansen te geven.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.