Home > Nieuws > Nieuws > Praat mee over schooladvies en eindtoets

Praat mee over schooladvies en eindtoets.

5 oktober 2018 Nieuws eindtoets schooladvies studiekeuze

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een belangrijk moment voor kinderen én ouders. Binnenkort worden de regels rondom het schooladvies en de eindtoets in groep 8 geëvalueerd. Wij praten mee en roepen daarom alle ouders op om met ons mee te denken. Welk advies zou u de minister meegeven?

Hoe zat het ook alweer?

Vóór 1 maart krijgen alle leerlingen in groep 8 een advies voor de middelbare school. Op basis van het leerlingvolgsysteem en de persoonlijke kenmerken van uw kind bepaalt de leerkracht het schooladvies voor uw kind. Het advies kan een enkelvoudig of een dubbelvoudig advies zijn, bijvoorbeeld vmbo-tl of havo/vwo. Dit advies is leidend voor de inschrijving op de middelbare school. Afwijken mag, maar alleen als ouders en school het daar samen over eens worden. In april of mei maakt uw kind vervolgens de eindtoets. Is de uitslag hoger dan het oorspronkelijke advies? Dan moet de basisschool het schooladvies opnieuw bekijken. Aanpassen hoeft niet. Is het advies aangepast? Dan moet de middelbare school uw kind ook op dat niveau accepteren.

Het gaat niet altijd goed

Via ons informatiepunt horen wij ieder jaar wat er minder goed gaat. Zo spraken we begin dit jaar met ouders tijdens een webinar en bundelden we in het voorjaar vragen, knelpunten en ervaringen van ouders in een rapportage. We schreven een brief aan de Tweede Kamer in 2016 en reageerden op brieven van de minister in 2016 en 2017. Daarnaast schreven we een kritische blog over de druk van ouders en deden een langlopend onderzoek onder ouders.

Wat zegt u tegen de minister?

Binnenkort kijkt de overheid opnieuw naar de nieuwe regels. Wat gaat goed? En wat kan er beter? Het ministerie vraagt ons om mee te denken. Daarom stellen wij u de vraag:

Als u de minister één advies zou mogen geven over het schooladvies en de eindtoets, wat zou dat dan zijn?

Laat het ons weten via vraag@oudersonderwijs.nl

Heeft uw kind nog geen schooladvies gehad, omdat hij nog op de basisschool zit? Ook dan horen we graag wat u vindt van de informatie die u tot nu toe van school krijgt.

Vul ook de peiling in

Wilt u uitgebreider meedenken? Binnenkort houden wij een peiling over het schooladvies onder de ouders in het Landelijk Ouderpanel. Ook deze informatie nemen wij mee naar de minister. Schrijf u dus nu in via de link hieronder!

Vragen?

Ouders & Onderwijs heeft alle informatie over de overstap van basis- naar middelbaar onderwijs voor ouders op een rij. Heeft u daarna nog vragen? Of juist behoefte aan persoonlijk advies? Dan kunt u op schooldagen tussen 10.00 en 15.00 uur contact opnemen met ons informatiepunt.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Lees meer
Nieuws

Een doorstroomtoets voor kansengelijkheid

Leerlingen op de basisschool doen in plaats van een eindtoets een doorstroomtoets die gelijk na het schooladvies in groep 8 wordt afgenomen. En er komt voor alle kinderen een vast inschrijfmoment komen op 1 april. Die plannen staan in een wetsvoorstel van minister Slob.

Lees meer
Nieuws

Evaluatie van de Wet Eindtoets; minister Slob adviseert gelijktijdige inschrijving eindtoets

Sinds 2014 is het schooladvies bepalend voor de overstap van groep 8 naar de middelbare school. Alle groep 8 leerlingen ontvangen dit advies voor 1 maart van de leraar. Op basis van de eindtoets die in april of mei wordt afgenomen, kan dit advies nog worden aangepast. Het advies kan alleen naar boven worden bijgesteld. Wat is de uitwerking van deze regels? En hoe gaat het nu verder? Daarover schreef minister Slob deze week een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer
Nieuws

Onjuist toetsadvies, wat nu?

Door een fout in de berekening van de eindtoets heeft een deel van de leerlingen die dit jaar de eindtoets hebben gemaakt een onjuist toetsadvies gekregen. Dit geldt voor leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets hebben gemaakt. Voor deze leerlingen moeten de toetsadviezen opnieuw worden berekend. Leerlingen hoeven de toets niet opnieuw te maken. De behaalde score is namelijk wel correct. Er zijn geen gevolgen voor de leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.