Home > Nieuws > Nieuws > Prinsjesdag 2024: de plannen voor onderwijs

Prinsjesdag 2024: de plannen voor onderwijs.

18 september 2024 Nieuws

Op Prinsjesdag zijn de plannen van de nieuwe regering voor 2025 bekendgemaakt. Er wordt bezuinigd op brede brugklassen en de rijke schooldag. Daarnaast worden scholen gecompenseerd voor de btw-verhoging op boeken én blijft er geld beschikbaar voor schoolmaaltijden. We lichten de maatregelen verder toe.

Bezuinigingen brede brugklassen en rijke schooldag

Het kabinet gaat in 2025 €430 miljoen bezuinigen op de OCW-begroting. Dat loopt zelfs op tot bijna €2 miljard in 2028. De meeste bezuinigingen zitten in het hoger onderwijs, maar ook het basis- en voortgezet onderwijs ontkomt er niet aan.

  • Het Programma School & Omgeving, dat is opgezet om kinderen een ‘rijke schooldag’ te geven met bijvoorbeeld sport en cultuur, wordt met €155 miljoen gekort.
  • De subsidie voor brede brugklassen, waar leerlingen van verschillende niveaus bij elkaar in de klas zitten, wordt volledig afgeschaft.

Schoolmaaltijden blijven

Al eerder lekte dat het kabinet het programma Schoolmaaltijden toch doorzet in 2025. Dat wordt nu ook bevestigd in de begroting van het ministerie. De regeling, die scholen subsidie geeft om voor leerlingen een maaltijd op school te regelen, werd afgelopen jaren ingevoerd omdat veel leerlingen met honger op school zaten. Dat zou de leerprestaties negatief beïnvloeden.

Compensatie voor btw op schoolboeken

Het nieuwe kabinet verhoogt de btw op boeken van 9% naar 21%. Dat geldt ook voor de schoolboeken. Samen met andere organisaties riep Ouders & Onderwijs de Tweede Kamer op tot een uitzondering voor leermiddelen.

Omdat scholen in het basis- en voortgezet onderwijs de rekening van de schoolboeken moeten betalen en de kosten toenemen, heeft het kabinet besloten deze scholen te compenseren voor de btw-verhoging.

Ook mbo-scholen ontvangen een compensatie voor de btw-verhoging. Het gaat dan enkel om studenten onder de 18 jaar en leermiddelen voor de basisvaardigheden. Voor die studenten en die specifieke vakken moet de mbo-instelling de leermiddelen namelijk voorzien. Overige mbo-studenten en hun ouders worden niet voor de btw-verhoging op schoolboeken gecompenseerd.

Minder subsidies

Verder gaat het ministerie van OCW €360 miljoen bezuinigen op subsidies tot 2029. Het gaat om een groot aantal uiteenlopende subsidies en het is nog onduidelijk welke subsidies precies worden geschrapt of gekort. In 2025 gaat het om een bezuiniging van €75 miljoen.

Troonrede: ‘Het fundament op orde’

Ook in de Troonrede was er aandacht voor het onderwijs. De Koning vertelde dat het fundament op orde moet zijn. Dat betekent ‘dat er veel aandacht moet zijn voor de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen’. Daartoe komt het kabinet binnenkort met het Herstelplan Kwaliteit Onderwijs. Dat zal aansluiten bij de al ingezette initiatieven op dit gebied, zoals het Masterplan Basisvaardigheden. De Staatssecretaris Funderend Onderwijs, Mariëlle Paul, bevestigt dat: ‘Dat leerlingen beter leren lezen, schrijven en rekenen, staat bovenaan mijn prioriteitenlijst.’

Over Prinsjesdag

Traditiegetrouw is op de derde dinsdag van september de Troonrede voorgelezen door de Koning en de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer. In de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wordt het concrete onderwijsbeleid voor 2025 duidelijk.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.