Home > Nieuws > Nieuws > Er moet een wettelijk verplichte minimum-stagevergoeding komen

Er moet een wettelijk verplichte minimum-stagevergoeding komen.

2 februari 2024 Nieuws

Er moet een wettelijk verplichte minimum-stagevergoeding komen. Dat vind een meerderheid van de Tweede Kamer.

Eerder sprak de Tweede Kamer met de onderwijsministers over de onderwijsbegroting voor 2024. Daar schreven we al dit nieuwsbericht over. In het debat werden enkele moties ingediend waar nu ook over gestemd is. Daar zitten een aantal opvallende opdrachten voor de ministers bij. Zo wil de Tweede Kamer dat zij het continurooster gaan bespreken, dat zij het afschaffen van de ouderbijdrage gaan onderzoeken en dat er gekeken wordt naar een wettelijk verplichte stagevergoeding.

Wettelijke minimum-stagevergoeding 

Meerdere partijen vroegen in het debat aandacht voor de stagevergoeding. Veel studenten krijgen die op dit moment niet. Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) merkte op dat 16% van de mbo-studenten en 44% van de hbo- en wo-studenten geen stagevergoeding ontvangt. Daarom diende hij een motie in samen met Doğukan Ergin (DENK) om de ministers onderzoek te laten doen naar een invoering van een wettelijk verplichte minimum vergoeding voor stages. Ook dit plan kon op een meerderheid van de Kamerleden rekenen. 

Mooie stap

Eerder vroeg de Tweede Kamer al aan de ministers om duidelijke afspraken te maken rondom eerlijke stagevergoeding met studentenvakbonden, scholen en de werkgevers. Maar wettelijk waren deze partijen nog niets verplicht. Dat de Tweede Kamer nu vraagt om een minimum-stagevergoeding in de wet, betekent nog niet dat er direct een stagevergoeding komt voor alle studenten. Wel is het een mooie stap in de richting van een eerlijke beloning voor alle studenten.  

Wil je op de hoogte blijven van wat er in het onderwijs en de politiek gebeurt? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.