Home > Nieuws > Kennisbank > Start op de basisschool > Tweede Kamer wil rustigere lunchpauzes bij scholen met continurooster

Tweede Kamer wil rustigere lunchpauzes bij scholen met continurooster.

2 februari 2024 Nieuws

De Tweede Kamer wil dat er rustigere lunchpauzes komen voor kinderen op scholen die volgens een continuroosters werken. Een meerderheid van de Kamer stemde voor dit plan en wil dat de minister dit probleem verder gaat bespreken.

Eerder sprak de Tweede Kamer met de onderwijsministers over de onderwijsbegroting voor 2024. Daar schreven we al dit nieuwsbericht over. In het debat werden enkele moties ingediend waar nu ook over gestemd is. Daar zitten een aantal opvallende opdrachten voor de minister bij. Onder andere dat de Kamer wil dat de minister gaat praten over het continurooster.

Continurooster en lunchpauzes 

Bij een continurooster blijven alle kinderen verplicht op school om samen te lunchen. De pauze duurt meestal een half uur, verdeeld over 15 minuten om te eten en 15 minuten om te spelen. 

Volle broodtrommels

Tweede Kamerlid Harmen Krul (CDA) uitte in het debat al zijn zorgen over de combinatie van continuroosters en de lunchpauzes. Hij zei dat kinderen nauwelijks meer tijd hebben om hun lunch te eten door het continurooster. Dit hoorden we ook al van ouders in een eerder onderzoek van Ouders & Onderwijs in samenwerking met onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). In dat onderzoek zei twee derde van de ouders dat ze een kwartier lunchpauze voor hun kind te kort vinden. Hun kind komt regelmatig met een nog gevulde lunchtrommel thuis.

Onderwijsuren

Basisscholen moeten een minimum aantal uren onderwijs geven. Door de korte schooldagen kiezen sommige scholen ervoor om de pauzetijd als onderwijsuren mee te tellen. De leraar leest dan bijvoorbeeld een boek voor of de klas kijkt naar een educatieve video. Dit heeft als gevolg dat kinderen tijdens de lunchtijd afgeleid raken en dat leerkrachten nauwelijks meer pauze hebben. 

Meerderheid

Om deze redenen vraagt meneer Krul samen met Claudia van Zanten (BBB) de minister om met voorstellen te komen waardoor kinderen rustig pauze kunnen hebben en de tijd krijgen om hun lunch op te eten. De Tweede Kamer stemde met een meerderheid vóór dit plan. 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.