Volg onze workshops op het WMS congres.
Bent u lid van een medezeggenschapsraad? Mis dan het WMS-congres in de ReeHorst in Ede niet. Adviseurs van Ouders & Onderwijs verzorgen drie workshops. Ook kunt u terecht bij onze stand.
WMS congres
Op 7 november 2018 vindt het WMS congres plaats in Ede. Het wordt een dag vol inspirerende workshops en lezingen rond het thema ‘contact met de achterban’. Het aanbod aan workshops en lezingen sluit naadloos aan bij waar u als MR-lid mee te maken heeft en krijgt. Omdat het congres ieder jaar snel volgeboekt is, raden wij u aan om snel in te schrijven. Voor de kosten kunt u een beroep doen op het faciliteringsbudget van uw school.
Workshops Ouders & Onderwijs
Ouders & Onderwijs is met een stand aanwezig op het congres. Daar staan onze medewerkers u te woord. Daarnaast geven we gedurende de dag drie workshops:
- Betrokken ouders
- Het promoten van de verkiezingen
- Ouderraadpleging
Betrokken ouders
Doel is actieve communicatie en samenwerking tussen ouders en MR/OR. Door ouders te informeren en hen slim in te zetten als adviseurs en ambassadeurs. Ouders zijn graag bereid een steentje bij te dragen aan de school van hun kind(eren). Als lid van de MR/OR hoeft u dus niet alles zelf te doen. Bij de workshop gaan we in op aansprekende voorbeelden en mogelijkheden, zoals de mentoravonden op de Leon van Gelderschool, de dorpsschool van Westerbroek en een MR die ouders oproept hun expertise in te zetten. Hierdoor wordt het MR/OR-werk leuker en sta je sterker.
Het promoten van de verkiezingen
Door onvoldoende interesse vinden op scholen minder vaak verkiezingen plaats. Medezeggenschapsraden zijn ook niet altijd volledig bezet. Door op tijd aandacht te schenken aan de verkiezingen voor de MR, vergroot je de kansen op het vinden van voldoende kandidaten. Hoe vind je die? In de workshop worden tips en ervaringen gedeeld.
Ouderraadpleging
De ouderinbreng in het schoolbeleid loopt formeel via de medezeggenschap. Maar soms is het nodig of gewenst om alle ouders te raadplegen over het schoolbeleid. Een vorm van directe democratie waar niet iedereen van gediend is. Waarom een ouderraadpleging houden? Hoe doe je dat? Wat levert het op? Op zoek naar drijfveren, ervaringen en tips.
Visie van de minister
Minister van Basis- en Voortgezet onderwijs, Slob, heeft aangegeven op het congres aanwezig te zijn. Hij zal zijn visie geven op medezeggenschap. De afgelopen periode bleek uit verschillende maatregelen die hij nam dat hij veel belang hecht aan medezeggenschap en inspraak van belanghebbenden.
Andere sprekers
Dagvoorzitter is Hester Macrander, theaterregisseur, -docent en trainer Verbindende Communicatie. Ook Boris van der Ham, oud-politicus, acteur en voorzitter van het Humanistisch Verbond is spreker op het congres. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het contact met de achterban is. Van der Ham geeft bovendien een masterclass in de eerste workshopronde gericht op bestuurders en (G)MR-voorzitters.
Gerelateerde onderwerpen
Meeste ouders steunen onderwijsstaking
Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.
Lees meerOnderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit
Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.
Lees meerOuders en leerlingen steunen lerarenstaking
Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!
Lees meerMoet je als ouder de vrijwillige ouderbijdrage betalen?
Het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland is gratis. Voor ouders zijn er geen kosten om hun kind dit onderwijs te laten volgen. Toch mag school aan ouders een bijdrage vragen. Ouders kiezen zelf of ze deze bijdrage betalen. Daarom wordt deze bijdrage de vrijwillige ouderbijdrage genoemd. Maar wat zijn de consequenties als u dit niet betaalt?
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.