Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Examens > Studiekeuze hbo en universiteit

Studiekeuze hbo en universiteit.

Ouders spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vervolgstudie van hun kind na de middelbare school. Een geschikte studie is de beste garantie voor studiesucces. Welke stappen kunnen ouders en hun kind voor een studiekeuze zetten?

Studiekeuze

Met een zoon of dochter in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is het verstandig op tijd met elkaar te praten over de keuzes na het eindexamen. Als doorstuderen de voorkeur heeft, dan zijn er veel hulpmiddelen om een goede studiekeuze te maken. De meeste hbo-opleidingen en universiteiten hebben open dagen of meeloopdagen. Op school is er aandacht voor studie- en beroepskeuze bij de lessen loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) en krijgt uw zoon of dochter informatie en voorlichting van de decaan.

Rol van ouders

Ook ouders spelen een steeds grotere en actievere rol bij de studiekeuze van hun kind. U kunt uw zoon of dochter prima helpen bij de keuze voor een geschikte studie. Leerlingen geven ook zelf aan dat ouders de belangrijkste raadgever bij hun studiekeuze zijn. Toch weten veel ouders niet hoe ze dat moeten aanpakken en stellen zichzelf de vragen: Hoe help ik mijn kind om een goede studie te kiezen? Welke rol heb ik dan als ouder? Hoe voer ik een goed gesprek met mijn kind over studiekeuze?

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter van de Universiteit Wageningen houdt zich al jaren met het onderwerp bezig. Zij zegt: ‘Het enige wat ouders hoeven te doen, is hun kinderen helpen uitvinden wat hun drijfveren zijn, waar ze enthousiast van worden.’  Bovendien organiseren steeds meer hogescholen en universiteiten activiteiten voor ouders om hun kind te helpen bij de keuze: zoals workshops of voorlichtingsavonden.

Lees hieronder meer tips om uw kind te helpen bij de studiekeuze of bekijk het filmpje: https://youtu.be/O9UBQMpef6g

Tips

1. Begin op tijd

Een geschikte studie kiezen kost veel tijd en is een ingewikkeld proces, vooral ook omdat er veel opleidingen zijn om uit te kiezen. Stimuleer daarom uw kind al met de oriëntatie te beginnen in het jaar vóór het eindexamen. Op internet is veel te vinden. Samen met uw zoon of dochter kunt een kijkje nemen op studiekeuze123.nl, een site met veel informatie over allerlei opleidingen en studies. Gebruik daarbij de handige checklist studiekeuze als hulpmiddel.

2. Help uw zoon of dochter zichzelf te ontdekken

Veel scholieren weten niet welke studie bij hem of haar past. U kunt helpen door met uw kind eerst over een aantal basisvragen in gesprek te gaan. Vragen voor uw kind zijn:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat past bij mij?
  • Waar word ik blij van?

Als ouder heeft u hier zeker ook een beeld van en mening over. Deel die met uw zoon of dochter en ga in gesprek over overeenkomsten en/of verschillen.

3. Ga samen met uw zoon of dochter naar open dagen

Het is belangrijk meerdere open dagen van verschillende opleidingen te bezoeken. Pas dan is een goede vergelijking mogelijk. Het advies is minstens 4 open dagen te bezoeken in het voorexamenjaar. De meeste scholieren doen dat samen met hun ouders. Open dagen van vervolgopleidingen blijven voor aankomende studenten een van de belangrijkste informatiebronnen. Het is het eerste moment om te checken of de informatie van internet klopt met wat uw zoon of dochter van een studie verwacht. Op studiekeuze123.nl vindt u een overzicht van alle open dagen. U kunt uw zoon of dochter helpen bij het maken van een planning voor het bezoeken van verschillende open dagen. Bekijk in dit filmpje of lees in dit artikel hoe u uw kind kunt ondersteunen op een open dag.

Kijk op zo’n open dag vooral naar uw zoon of dochter om te zien waar hij of zij blij van wordt. En stimuleer uw zoon of dochter zelf zoveel mogelijk vragen te stellen, ook aan de studenten die er rond lopen. Het is belangrijk dat uw zoon of dochter ontdekt of de studie interessant is, maar ook of hij zich thuis voelt bij de docenten en studenten van de opleiding.

4. Help bij het ontdekken van de motivatie

Na het bezoeken van open dagen, is het belangrijk dat uw zoon of dochter voor zichzelf bedenkt of er genoeg motivatie is om voor een bepaalde studie te kiezen of niet. In een gesprek met uw kind over de open dag helpt u die te ontdekken. Vragen die helpen:

  • Wat spreekt je het meeste aan in de opleiding? En wat niet?
  • Pas je volgens jou op deze opleiding?
  • Wil je hier echt een aantal jaren mee bezig zijn?
  • Wat heb je van studenten gehoord?
  • ​Wat is je volgende stap?

5. Let op de kwaliteit van de opleiding

De kwaliteit van de opleiding en het gegeven onderwijs wordt gecontroleerd door de NVAO. Naast officiële beoordelingen zijn er ook vragen die helpen de kwaliteit van de opleiding waar uw zoon of dochter naar kijkt te beoordelen:

  • Hoe beoordelen studenten de opleiding en de docenten?
  • Hoeveel docenten zijn er?
  • Hoeveel contacturen zijn er?
  • Welke werkvormen zijn er?
  • Hoe is de begeleiding geregeld?
  • Hoe beoordelen de officiële keuringsinstanties de hogeschool of opleiding?

Wilt u meer weten over hoe u de kwaliteit van een opleiding kunt beoordelen? Lees dan meer tips.

6. Netwerken met familie, vrienden en omgeving

Het vinden van een geschikte studie is vaak gekoppeld aan de vraag wat je er na je studie mee kunt doen. Jongeren kennen niet zo heel veel beroepen of hebben er zeker niet altijd een beeld bij. U kunt uw kind wijzen op mensen uit uw netwerk van familie, vriendenkring of omgeving om vragen te stellen over een bepaald beroep of opleiding. Misschien is het zelfs mogelijk om een dag mee te lopen. Daarnaast heeft uw zoon of dochter ook een eigen netwerk. Hij of zij kent vast mensen die al studeren. Ook daar is veel informatie te halen.

7. Studiekeuze uitstellen? 

Lukt het uw zoon of dochter niet om tot een goede studiekeuze te komen? Of overweegt uw kind een jaar met een bewuste pauze? Dan kunt u ook een bespreken of een tussenjaar een goed idee is. Kijk voor meer informatie bij 10 tips over een tussenjaar.

Niet doorstuderen, maar liever direct aan het werk? Ook dat kan een bewuste keuze zijn, lees hier meer over deze optie.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Cum laude slagen

Als je kind veel hoge cijfers haalt, kan die soms cum laude slagen. Wat betekent cum laude? Wat heeft je kind eraan? Welke eisen gelden er?

Lees meer
Dossier

Veelgestelde vragen Examens

Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over het examen.

Lees meer
Dossier

Staatsexamen

Lees wat het staatsexamen is en hoe het werkt.

Lees meer
Dossier

Programma voor toetsing en afsluiting

Lees in dit artikel alles over het programma voor toetsing en afsluiting (PTA).

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.