Onderwerp zoeken?
Typ hier uw onderwerp in
Studiekeuze hbo en universiteit.
Ouders spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vervolgstudie van hun kind na de middelbare school. Een geschikte studie is de beste garantie voor studiesucces. Welke stappen kunnen ouders en hun kind voor een studiekeuze zetten?
Studiekeuze
Zit je kind in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs? Dan kan dat een spannende tijd zijn. Het kan helpen om met je kind te praten over de keuzes na het eindexamen. Als doorstuderen de voorkeur heeft, dan zijn er veel hulpmiddelen om een goede studiekeuze te maken. De meeste hbo-opleidingen en universiteiten hebben open dagen of meeloopdagen waar je kind informatie krijgt over de studie.
Rol van ouders
Jij als ouder speelt ook een grote rol bij de studiekeuze van je kind. Leerlingen geven aan dat ouders de belangrijkste raadgever bij hun studiekeuze zijn. Toch weten veel ouders niet hoe ze dat moeten aanpakken en stellen zichzelf de vragen:
- Hoe help ik mijn kind om een goede studie te kiezen?
- Welke rol heb ik dan als ouder?
- Hoe voer ik een goed gesprek met mijn kind over studiekeuze?
Hermien Miltenburg, oudervoorlichter van de Universiteit Wageningen houdt zich al jaren met het onderwerp bezig. Zij zegt: ‘Het enige wat ouders hoeven te doen, is hun kinderen helpen uitvinden wat hun drijfveren zijn, waar ze enthousiast van worden.’ Steeds meer hogescholen en universiteiten organiseren activiteiten voor ouders om hun kind te helpen bij de keuze: zoals workshops of voorlichtingsavonden.
Lees hieronder meer tips om jouw kind te helpen bij de studiekeuze of bekijk het filmpje: https://youtu.be/O9UBQMpef6g
Tips
1. Begin op tijd
Een geschikte studie kiezen kost veel tijd en is een ingewikkeld proces, vooral ook omdat er veel opleidingen zijn om uit te kiezen. Probeer je kind te motiveren om al voor het eindexamenjaar naar studies te kijken. Op internet is veel te vinden. Samen kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op studiekeuze123.nl, een site met veel informatie over allerlei opleidingen en studies. Gebruik daarbij de handige checklist studiekeuze als hulpmiddel.
2. Help je kind zichzelf te ontdekken
Veel scholieren weten niet welke studie het beste past. Daarbij kan jij als ouder helpen. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen.
- Wie ben ik?
- Wat kan ik?
- Wat past bij mij?
- Waar word ik blij van?
Als ouder heb je hier zeker ook een beeld van en een mening over, die je kunt delen met je kind.
3. Bezoek de open dagen
Meerdere open dagen bezoeken helpt bij het vergelijken van studies. Het advies is minstens 4 open dagen te bezoeken in het voorexamenjaar. De meeste scholieren doen dat samen met hun ouders. Open dagen van vervolgopleidingen blijven voor aankomende studenten een van de belangrijkste informatiebronnen. Op studiekeuze123.nl vind je een overzicht van alle open dagen. Bekijk in dit filmpje of lees in dit artikel hoe je jouw kind kunt ondersteunen op een open dag.
Stel tijdens de open dagen zoveel mogelijk vragen, ook aan de studenten die er rond lopen. Voelt je kind zich thuis bij deze opleiding, stad, gebouw, studenten en docenten?
4. Ontdek de motivatie
Na het bezoeken van de open dagen is het tijd om alles op een rijtje te zetten. Van welke studie krijgt je kind de meeste motivatie? Een gesprek met je kind kan helpen om hier inzicht in te krijgen. Vragen die jullie kunnen beantwoorden, zijn:
- Wat spreekt je het meeste aan in de opleiding? En wat niet?
- Pas je volgens jou op deze opleiding?
- Wil je hier echt een aantal jaren mee bezig zijn?
- Wat heb je van studenten gehoord?
- Wat is je volgende stap?
5. De kwaliteit van het onderwijs
De kwaliteit van de opleiding wordt gecontroleerd door de NVAO. Naast officiële beoordelingen zijn er ook vragen die helpen de kwaliteit van de opleiding waar je kind naar kijkt te beoordelen:
- Hoe beoordelen studenten de opleiding en de docenten?
- Hoeveel docenten zijn er?
- Hoeveel contacturen zijn er?
- Welke werkvormen zijn er?
- Hoe is de begeleiding geregeld?
- Hoe beoordelen de officiële keuringsinstanties de hogeschool of opleiding?
Wil je meer weten over hoe je de kwaliteit van een opleiding kunt beoordelen? Lees dan meer tips.
6. Netwerk met de omgeving
Wat voor werk wilt je kind na de studie doen? Het antwoord op deze vraag is belangrijk bij de studiekeuze. Een beeld vormen bij een beroep is niet altijd makkelijk. Vraag daarom eens rond in je omgeving naar verschillende beroepen. Je kunt je kind wijzen op mensen uit jouw netwerk van familie, vriendenkring of kennissen om vragen te stellen over een bepaald beroep of opleiding. Misschien is het zelfs mogelijk om een dag mee te lopen. Daarnaast heeft jouw kind ook een eigen netwerk. Ook daar is veel informatie te halen.
7. Studiekeuze uitstellen?
Lukt het je kind niet om tot een goede studiekeuze te komen? Of overweegt je kind een jaar met een bewuste pauze? Dan kun je ook eens bespreken of een tussenjaar een goed idee is. Kijk voor meer informatie bij 10 tips over een tussenjaar.
Niet doorstuderen, maar liever direct aan het werk? Ook dat kan een bewuste keuze zijn, lees hier meer over deze optie.
Gerelateerde onderwerpen
Het eindexamenjaar
Het eindexamenjaar: een spannend maar ook leuk jaar voor je kind met veel feestelijke tradities.
Lees meerCum laude slagen
Als je kind veel hoge cijfers haalt, kan die soms cum laude slagen. Wat betekent dit?
Lees meerVeelgestelde vragen Examens
Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over het examen.
Lees meer