Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Examens > Studiekeuze hbo en universiteit

Studiekeuze hbo en universiteit.

Als ouder speel je een belangrijke rol bij de studiekeuze van je kind. Ook als je kind naar het hbo of de universiteit overstapt. Waar begin je met zoeken? En welke rol heb je als ouder? Lees alles wat je wil weten over studiekeuze hbo en universiteit.

Loopbaanbegeleiding

Vanaf de bovenbouw op de middelbare school start de oriëntatie op een vervolgopleiding. Je kind krijgt op school loopbaanbegeleiding, ook wel LOB genoemd. Dat zijn meestal gesprekken met de mentor. Je kind krijgt meestal ook uren om onder schooltijd naar een open dag of meeloopdag te gaan. De decaan op de middelbare school gaat over de overstap naar het vervolgonderwijs.

Rol van ouders

Als ouder speel je een belangrijke rol bij de studiekeuze van je kind. Het lijkt vaak misschien niet zo, maar jouw vragen, mening en natuurlijk kennis over je kind zijn ontzettend helpend. Waar je kind misschien meer kijkt of de stad en sfeer wel leuk zijn, kun jij doorvragen over baankansen, onderwijsvormen en tijdsinvestering. Zo vul je elkaar aan. Samen naar een open dag kan bovendien zomaar gezellig worden.

Het enige wat ouders hoeven te doen, is hun kinderen helpen uitvinden wat hun drijfveren zijn, waar ze enthousiast van worden.

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter van de Universiteit Wageningen.

Stappenplan studiekeuze hbo en universiteit

Als doorstuderen de voorkeur heeft, dan zijn er veel hulpmiddelen om een goede studiekeuze te maken. De meeste hbo-opleidingen en universiteiten hebben open dagen of meeloopdagen waar je kind informatie krijgt over de studie. Ook online is veel informatie te vinden. Als je dit stappenplan volgt hebben jullie in ieder geval voldoende informatie voor een weloverwogen keuze.

Stap 1: Samen oriënteren op de studiekeuze

Voor jou als ouder is de belangrijkste taak om je kind zichzelf te helpen ontdekken. Stel open vragen aan je kind. Zoals; Wat vind je kind leuk om te doen? Waar liggen talenten? Waar is je kind voor gemotiveerd? Waar wordt je kind blij van? En wat past bij je kind? Je kunt natuurlijk ook benoemen wat je daar zelf van ziet en vindt, om je kind op weg te helpen. Ook een studiekeuzetest kan je kind helpen inzicht te krijgen.

Stap 2: Verzamel online informatie

Hebben jullie een idee over welke richting het ongeveer op gaat? Dan is de volgende stap om online informatie te zoeken. Er zijn ook handige tools die je kunt gebruiken als je het even niet meer weet. Je kunt in ieder geval hier kijken:

Stap 3: Bezoek de open dagen of ga proefstuderen

Meerdere open dagen bezoeken helpt bij het vergelijken van studies. Het advies is minstens 4 open dagen te bezoeken in het voorexamenjaar. De meeste scholieren doen dat samen met hun ouders. Open dagen van vervolgopleidingen blijven voor aankomende studenten een van de belangrijkste informatiebronnen. Op studiekeuze123.nl vind je een overzicht van alle open dagen.

Stel tijdens de open dagen zoveel mogelijk vragen, ook aan de studenten die er rond lopen. Voelt je kind zich thuis bij deze opleiding, stad, gebouw, studenten en docenten? Wat is leuk en wat is minder? Wat vinden ze van de kwaliteit van het onderwijs? En zijn ze veel tijd kwijt aan college’s of juist projecten?

Naast open dagen organiseren veel hbo’s en universiteiten ook meeloopdagen, proefstuderen of workshops. Het heeft zeker zin om op verschillende manieren kennis te maken met de opleiding. En vergeet niet te kijken wat de stad te bieden heeft voor je kind.

Stap 4: Netwerk met de omgeving

Wat voor werk wil je kind na de studie doen? Het antwoord op deze vraag is belangrijk bij de studiekeuze. Een beeld vormen bij een beroep is niet altijd makkelijk. Vraag daarom eens rond in je omgeving naar verschillende beroepen. Je kunt je kind wijzen op mensen uit jouw netwerk van familie, vriendenkring of kennissen om vragen te stellen over een bepaald beroep of opleiding. Misschien is het zelfs mogelijk om een dag mee te lopen. Daarnaast heeft jouw kind ook een eigen netwerk. Ook daar is veel informatie te halen.

Stap 5: Evalueer en kies!

Je hebt alle informatie die je nodig hebt. Nu is het tijd om alles op een rijtje te zetten. Van welke studie krijgt je kind de meeste motivatie? Wat spreekt je kind het meeste aan in de opleiding? En wat niet? Past je kind op de opleiding? En wat vind je van alles om de studie heen, zoals bijvoorbeeld het studentenleven, stadsleven en sport?

Heeft je kind een duidelijke voorkeur? Dan is de keuze wellicht niet moeilijk te maken. Heeft je kind nog wat tijd nodig? Bezoek nog wat open dagen, met gerichte vragen, of ga op gesprek bij de studieadviseurs van de opleidingen waar je kind over twijfelt. Of kies voor een tussenjaar.

Extra tips voor de studiekeuze

  • Begin op tijd: er zijn veel opleidingen om uit te kiezen en open dagen kunnen op dezelfde dagen vallen. Probeer je kind te motiveren om al voor het eindexamenjaar naar studies te kijken.
  • Kijk kritisch naar de onderwijskwaliteit. Op de website Studiekeuze123 staat daarover veel informatie. Klik op de opleiding van je keuze en zie hoe tevreden studenten zijn, wat de baankansen zijn en het officiële rapport over de kwaliteit van de NVAO. Op de website van de Wageningen Universiteit vind je meer informatie over hoe je de kwaliteit van een opleiding kan beoordelen.
  • Heb je vragen over hoe het hbo of de universiteit in elkaar zit? Bekijk dan de informatie voor ouders op de website Studiekeuze123.
  • Vraag aan andere ouders in je omgeving naar de reputatie van de school en opleiding. Die kunnen soms een schat aan inside informatie geven.

Tussenjaar na de middelbare school

Lukt het je kind niet om tot een goede studiekeuze te komen? Of overweegt je kind een jaar met een bewuste pauze? Dan kun je ook eens bespreken of een tussenjaar een goed idee is. Kijk voor meer informatie bij 10 tips over een tussenjaar.

 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Het eindexamenjaar

Het eindexamenjaar: een spannend maar ook leuk jaar voor je kind met veel feestelijke tradities.

Lees meer
Dossier

Cum laude slagen

Als je kind veel hoge cijfers haalt, kan die soms cum laude slagen. Wat betekent dit?

Lees meer
Dossier

Veelgestelde vragen Examens

Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over het examen.

Lees meer
Dossier

Staatsexamen

Lees wat het staatsexamen is en hoe het werkt.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.