Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Examens > Het eindexamenjaar

Het eindexamenjaar.

Het eindexamenjaar is een spannend maar ook leuk jaar voor je kind met veel feestelijke tradities. De diploma-uitreiking, vlagdag en misschien wel een galafeest: wat kun je als ouder verwachten van deze momenten?

De diploma-uitreiking

Tijdens de diploma-uitreiking ontvangt je kind het diploma en de cijferlijst. De directeur van de school reikt deze uit. Het diploma is het officiële bewijs dat je kind heeft voldaan aan de eisen van het eindexamen.

Op het diploma staan de naam, geboortedatum, geboorteplaats van je kind, en voor welk eindexamen en welke school het diploma is behaald. De datum op het diploma is die van de diploma-uitreiking. Ook krijgt je kind de cijferlijst. De datum op de cijferlijst is de datum waarop de uitslag is vastgesteld. Je kind mag een handtekening zetten en na afloop is er meestal tijd om even na te praten.

De vlag uit

De dag waarop leerlingen de uitslag van hun eindexamen krijgen, wordt ook wel vlagdag genoemd. Op die dag zie je overal vlaggen hangen, vaak met een rugzak eraan en soms zelfs met schoolboeken. Dit betekent dat er een geslaagde eindexamenkandidaat woont. De schooltas symboliseert het einde van de middelbare schoolperiode en het behalen van het diploma.

Het is natuurlijk erg leuk voor je kind om aan de buurt te laten zien dat het geslaagd is. Regels over het wel of niet uithangen van de Nederlandse vlag gelden alleen voor overheidsgebouwen, niet voor je eigen huis. Dus de vlag mag zo lang blijven hangen als jij en je kind willen.

De examenstunt

Op sommige scholen is de examenstunt een jaarlijkse traditie. Meestal vinden de examenstunts plaatst op de laatste lesdag van het eindexamenjaar. Het is een traditie waarbij eindexamenkandidaten met grappige acties hun middelbare schooltijd afsluiten.  Denk hierbij aan een lokaal vullen met ballonnen, bureaustoelen van leraren inwikkelen met wc-papier of een watergevecht op het schoolplein houden.

Meestal zijn de stunts leuk en creatief, maar soms gaat het mis. Sommige acties zorgen voor onrust over de veiligheid. De school grijpt dan in en een stunt kan worden stilgelegd. Gelukkig is het meestal een leuke, onvergetelijke dag voor de eindexamenkandidaten waar ze even al hun examenstress kunnen vergeten.

Het eindexamengala

Het eindexamengala is op veel scholen een onderdeel van het eindexamenjaar. Iedereen die eindexamen heeft gedaan mag hieraan deelnemen. Verschillende leraren uit het eindexamenjaar zijn ook aanwezig bij het eindexamengala.

In Nederland bestaat deze traditie ongeveer twintig jaar. Het is een feestavond met een band of dj waarbij iedereen gekleed gaat in gala-outfits. Familie en vrienden mogen komen kijken hoe de eindexamenkandidaten arriveren. Hiervoor wordt vaak speciaal vervoer geregeld, zoals een luxe auto of een oldtimer. Sommige leerlingen bedenken iets totaal anders. Zij komen met een tractor, op een tandem of met een step.

Bespreek samen met je kind wat voor je kind past. Gala-outfits kunnen gekocht worden in speciaalzaken, maar er zijn ook tweedehandswinkels met een ruime keuze. Natuurlijk is het ook mogelijk om gala-outfits te huren of lenen.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Examenperiode tips voor ouders

De examenperiode is een spannende tijd. Lees hoe je je kind kunt helpen.

Lees meer
Dossier

Cum laude slagen

Om cum laude te slagen moet je kind veel hoge cijfers halen. Wat betekent dit?

Lees meer
Dossier

Veelgestelde vragen Examens

Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over het examen.

Lees meer
Dossier

Staatsexamen

Lees wat het staatsexamen is en hoe het werkt.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.