Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Pesten en sociale veiligheid > Ernstige onveiligheid op school

Ernstige onveiligheid op school.

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar soms is er sprake van een ernstige situatie op school. Bijvoorbeeld bedreiging, discriminatie, seksuele intimidatie, radicalisering, drugsgebruik of geweld. Dat is ontzettend heftig. Wat kun je bij onveilige situaties doen? En waar kun je terecht voor hulp?

Hoe weet je dat er iets aan de hand is?

Helaas gaat het ook op scholen wel eens mis, waardoor soms een ernstige situatie van onveiligheid ontstaat. Als de school van de situatie op de hoogte is zullen zij jou informeren over wat er aan de hand is en welke acties ze inzetten om de situatie te verbeteren.

Het is ingewikkelder als situaties zich buiten het zichtveld van de school voordoen. Je kind voelt zich waarschijnlijk bang en onveilig. Dat maakt het moeilijk om erover te praten. Zelfs met jou als ouder.

Gedraagt je kind zich anders dan anders? Bijvoorbeeld heel teruggetrokken of juist erg opstandig? Dan kan het goed zijn om te checken wat er aan de hand is.

 

Wat kun je als ouder doen?

Je maakt je zorgen om de veiligheid van je kind. Dat kan veel stress geven. Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om je kind te helpen en de situatie aan te pakken:

  1. Praat met je kind
  2. Verzamel bewijs
  3. Contact met de school
  4. Contact met de vertrouwensinspecteur
  5. Hulp voor je kind
  6. Aangifte doen
  7. Extra acties online onveiligheid

1. Praat met je kind

Praten met je kind klinkt makkelijker dan het is. Je kind is waarschijnlijk bang om te zeggen wat er aan de hand is. Uit schaamte of angst dat de situatie erger wordt.

Onze tips om het praten met je kind makkelijker te maken:

  • Luister goed en vraag door. Stel zoveel mogelijk open vragen: vragen die beginnen met wat, hoe, wanneer.
  • Blijf zelf rustig en troost je kind.
  • Vertel je kind dat die geen schuld heeft aan de situatie.
  • Praat samen over hoe je het probleem kunt oplossen. Vaak denken kinderen daar zelf al over na: neem die oplossingen serieus en vraag erop door.
  • Maak duidelijk dat jullie hoe dan ook actie gaan ondernemen, maar dat je met je kind overlegt om te bepalen hóe je dat doet.

2. Verzamel bewijs

Bewijs verzamelen geeft overzicht van wat er gebeurt en helpt je bij eventuele vervolgstappen. Je kunt de volgende dingen doen:

  • Zet samen met je kind op een rij wat er precies gebeurt. Wie valt jouw kind lastig en op welke manier? En op welke momenten gebeurt het?
  • Bekijk wat je kind al gedaan heeft om het te stoppen.
  • Zet alles op papier, zodat je hier makkelijk op terug kunt vallen.
  • Is er sprake van online lastigvallen? Maak dan screenshots. Bijvoorbeeld van berichten via whatsapp of Instagram.
  • Leg zoveel mogelijk gegevens van de dader vast: zoals naam, telefoonnummer, online gebruikersnaam, emailadres en profielfoto.

3. Contact met school

Het is in veel situaties belangrijk dat de school van de situatie weet, zodat zij passende actie kunnen ondernemen. Vraag je kind bij wie die zich veilig genoeg voelt om te praten over de situatie.

Je kind kan in ieder geval terecht bij de vertrouwenspersoon op school. Daar kan je kind de situatie in vertrouwen bespreken. De vertrouwenspersoon kijkt samen met je kind welke acties nodig en wenselijk zijn. In de schoolgids vind je informatie over de (externe) vertrouwenspersoon.

4. Contact met de vertrouwensinspecteur

Voelt je kind zich niet veilig om de situatie op school te delen? Of is de situatie heel ernstig? Dan kun je terecht bij de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie.

De vertrouwensinspecteur behandelt gevoelige kwesties en geeft jou, je kind en scholen advies en informatie. De inspecteur denkt mee en helpt je bij het beslissen wat je moet doen.

5. Hulp voor je kind

Als je kind zich onveilig voelt kan dat grote gevolgen hebben. Je kind kan zelf contact opnemen met verschillende organisaties. Vaak is ook professionele hulp aan te raden. Met je huisarts bespreek je welke hulp je voor je kind kunt inschakelen. Zoals bijvoorbeeld traumatherapie.

6. Aangifte doen

Bij situaties van ernstige onveiligheid is het vaak mogelijk om aangifte te doen bij de politie. Bijvoorbeeld als er sprake is van bedreiging, geweld of seksueel misbruik.

Ga met je kind mee en neem bewijsmateriaal mee. Denk hierbij aan data en tijdstippen, foto’s van blauwe plekken, e-mail- en internetadressen, gebruikersnaam en nicknames van betrokkenen, bewaarde chats, screenshots of foto’s en video’s.

7. Extra acties bij online onveiligheid

Wordt je kind ook online benaderd? Dan kan je het volgende doen:

  • Scherm de accounts van je kind af.
  • Blokkeer of weiger de dader in de accounts van je kind.
  • Maak melding of rapporteer de dader bij de beheerder van het platform.
  • Hoe moeilijk het ook is: reageer niet op berichten.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Wat werkt tegen pesten op school?

Pesten kan moeilijk aan te pakken zijn. Wat werkt wel en niet?

Lees meer
Dossier

Alles over cyberpesten

Wat is cyberpesten precies? Hoe herken je het? En welke rol heeft de school?

Lees meer
Dossier

Cyberpesten: dit kun je ertegen doen

Wat kun je doen tegen cyberpesten? Volg ons stappenplan.

Lees meer
Dossier

Expert Patricia Bolwerk: ‘Zo ga je om met cyberpesten’

Wat kun je als ouder doen tegen cyberpesten? We spraken erover met Stop Pesten Nu oprichtster Patricia Bolwerk.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.