Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Luizen.

Hoofdluis komt vaak voor op school en verspreidt zich snel. Controleer jouw kind regelmatig en behandel luizen zo snel mogelijk. Jouw kind mag niet zomaar geweigerd worden wanneer er hoofdluis is geconstateerd.

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur.

Hoofdluis op school

Hoofdluizen verspreiden zich op school vaak in een hoog tempo, vooral onder kinderen. Niet gek, want luizen verplaatsen zich via het haar over van hoofd naar hoofd en op school hebben kinderen intensief contact met elkaar. Het is daarom belangrijk vaak het haar van jouw kind te controleren, zeker na schoolvakanties. Grijp meteen in als je hoofdluis ontdekt en informeer de school of leerkracht van jouw kind hierover.

Behandeling tegen luizen

Dagelijks kammen met een fijntandige kam, gedurende twee weken is de beste aanpak tegen luizen. Eventueel in combinatie met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk dat ouders huisgenoten controleren en op school, bij clubjes en vriendjes ook te melden dat een kind hoofdluis heeft. Meer informatie over de behandeling tegen luizen lees je op de website van het RIVM.

Reden voor weigering?

Hoofdluis is op veel scholen een regelmatig terugkerend probleem. Ouders zijn zelf verantwoordelijk dat hun kinderen zonder luis naar school komen. Kinderen met luizen kunnen echter alleen onder zeer ernstige omstandigheden geweigerd worden van school. Scholen bieden ondersteuning en op veel scholen zijn luizenouders actief voor de controles.

Meer informatie

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.