Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolkeuze > Naar de basisschool > Wennen op de basisschool

Wennen op de basisschool.

De eerste schooldag is voor kinderen een grote stap. De hele week op school, regels en een strak dagritme waar ze zich aan moeten houden. Kinderen mogen voordat ze 4 jaar worden maximaal 5 dagen wennen op de basisschool. Ouders kunnen ook andere dingen doen om de overgang naar het basisonderwijs makkelijker te laten verlopen.

Wennen op de basisschool

Vanaf de leeftijd van 4 jaar mogen kinderen naar de basisschool. Vanaf 5 jaar is elk kind leerplichtig. Om alvast aan de basisschool te wennen mogen kinderen van 3 jaar en 10 maanden soms een paar (halve) dagen komen. Ze leren de juf en andere kinderen kennen en maken kennis met het dagritme. Daarnaast zien ze het gebouw, zodat ze weten waar ze heen moeten als ze bijvoorbeeld naar de wc moeten. De school bepaalt of en hoe vaak uw kind mag komen wennen, met een maximum van 5 dagen. Niet elke school heeft zo’n kennismakingsperiode. Bespreek met de school hoe het daar is geregeld.

Tips voor ouders

Naast de wendagen zijn er ook andere manieren om de overgang makkelijker te maken voor uw kind. Een aantal tips:

  • Praat met uw kind over school. Lees een boekje over naar school gaan en leg uit hoe het op school zal zijn. Stel na de schooldag specifieke vragen, zoals: ‘Waar heb je vandaag mee gespeeld?’ of ‘Wat vond je vandaag het leukste?’. En geef complimenten aan uw kind.
  • Werk aan zelfstandigheid. Oefen met aankleden, naar de wc gaan en laat uw kind iets afmaken voordat hij aan iets nieuws begint. Koop spullen die nodig zijn en laat uw kind ermee oefenen. Open en dichtdoen van de schooltas en het broodtrommeltje bijvoorbeeld.
  • Neem elke dag op dezelfde manier afscheid. Ga in het begin mee naar een speelhoek in het lokaal en speel nog even samen. Maar blijf niet te lang in de klas, ook niet als uw kind huilt. Onduidelijkheid verergert de situatie vaak.
  • Praat met de leerkracht. Wat ging goed en wat was moeilijker? Misschien kunt u thuis iets doen om het makkelijker te maken.
  • Zorg voor een rustige thuisomgeving. Vooral de eerste periode moeten kinderen wennen aan het drukke dagschema. Als ze thuis lekker kunnen uitrusten kunnen ze er de volgende dag weer tegenaan. Wordt het toch teveel? Leg er dan niet teveel druk op. U kunt uw kind in overleg met school tot 5 jaar af en toe een dag of middag thuishouden.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Doe meer met taal: 5x tips voor ouder en kind

We delen 5x praktische tips om ouders en kind te helpen met taal.

Lees meer
Dossier

Wisselen van basisschool

Ouders mogen altijd een andere school uitkiezen voor hun kind, om welke reden dan ook. Ouders hebben immers een vrije schoolkeuze.

Lees meer
Dossier

Onvolledig lesprogramma 4-jarigen

Kinderen van 4 jaar mogen naar school maar zijn nog niet leerplichtig.

Lees meer
Dossier

De kleuterperiode

De meeste kinderen beginnen op de basisschool als ze 4 jaar worden.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.