Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Kwaliteit van het onderwijs > Lessen en vakken > Doe meer met taal: 5x tips voor ouder en kind

Doe meer met taal: 5x tips voor ouder en kind.

Als je kind naar school gaat, kan het zijn dat het hulp van een ouder kan gebruiken bij het schoolwerk. Wil je daarom zelf ook wat meer weten over taal en de taalegels? Of wil je beter helpen met het schoolwerk? Lees dan onze 5 handige tips voor ouder en kind om aan de slag te gaan met taal.

1. Gratis online oefenen

Er is veel gratis online oefenmateriaal  waar je  thuis mee aan de slag kunt. Op de website oefenen.nl kun je kiezen waarmee je wilt oefenen. Dat kan taal of rekenen zijn maar ook kun je meer leren over praktische zaken zoals omgaan met geld of meer leren over websites van de overheid.

2. Speel spelletjes

Het is niet alleen leuk om spelletjes als Scrabble, Galgje, Pim Pam Pet of Pictionary te spelen, ze zijn ook heel handig om letters en woorden te oefenen samen met je kind. En vergeet ook niet ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet en het begint met de letter…’ Hiermee leer je klanken van letters en nieuwe woorden.

En ken je De Liedjeskast al? De Liedjeskast bestaat uit vijftien liedjes van Nederlandse artiesten. Ieder liedje behandelt één Nederlandse taalregel. Een leuke manier om samen met je kind de taalregels te leren!

3. Blijf voorlezen en lees samen

Ook als je kind al kan lezen, is het belangrijk en leuk om te blijven voorlezen. En wist je dat er ook samenleesboeken zijn? Dit zijn boeken die je samen leest. De één leest de wat makkelijkere tekst voor en de ander leest de iets moeilijkere tekst voor. Zo lees je elkaar om de beurt voor maar wel uit hetzelfde boek.

Maak thuis een leeshoek. Zorg voor zachte kussens en goed licht. Hier kunnen jullie je samen terugtrekken met een mooi verhaal. Probeer ook eens een anders soort boek uit, bijvoorbeeld een gedichtenboek of stripboek, en praat samen over wat jullie gelezen hebben.

4. Luister naar verhalen en podcasts

Luisteren naar verhalen vergroot de fantasie van je kind én het is natuurlijk heel ontspannend. Ken je de podcast Sara’s Mysterie al? In deze podcast van Zapp lossen kinderen mysteries op. Leuk voor kinderen én voor ouders.

Ook Het Klokhuis en het Jeugdjournaal maken een eigen podcast. Voor kinderen die zich voorbereiden op de burgklas is de podcast De Brugklas van NPO Zapp erg geschikt.

5. Leuke dingen doen met lezen

Voor kinderen tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek helemaal gratis. Kinderen mogen dan gratis boeken lenen en mee naar huis nemen, maar hebben ook toegang tot luisterboeken.

Voor een leuke leesactiviteit hoef je niet altijd de deur uit. Wat dacht je van samen koken of bakken waarbij je kind het recept voorleest?

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Vormingsonderwijs

Openbare scholen en samenwerkingsscholen moeten vormingsonderwijs aanbieden als ouders daarom vragen. Wat is vormingsonderwijs?

Lees meer
Dossier

Profielkeuze havo en vwo

In het derde jaar van havo en vwo kiezen leerlingen een profiel. Er zijn vier verschillende profielen, maar ook combinaties zijn mogelijk.

Lees meer
Dossier

Nationaal Programma Onderwijs

Het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs) is een herstelplan voor het onderwijs om studievertragingen in de coronaperiode op te vangen.

Lees meer
Dossier

Lentekriebels en seksuele vorming

Is seksuele vorming verplicht? En welke regels gelden er? Dat lees je hier.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.