Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Vakantie en Leerplicht > Thuisonderwijs

Thuisonderwijs.

In sommige landen kunnen ouders hun kind zelf thuis lesgeven. In Nederland kan dat niet zomaar. Wanneer mag je je kind thuisonderwijs geven? Welke voorwaarden gelden er? Hoe richt je het onderwijs aan je kind thuis in? En hoe zit het met toezicht?

Wanneer kun je thuisonderwijs geven?

Thuisonderwijs in Nederland geven kan alleen als je kind een vrijstelling van de leerplicht heeft. Er mag in 3 uitzonderingsgevallen thuisonderwijs gegeven worden:

  • Als de ouders een trekkend bestaan leiden. 
  • Als er in de buurt geen school is met jouw levensovertuiging. 
  • Als je kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken. 

Voorwaarden thuisonderwijs

Voor het geven van thuisonderwijs is een vrijstelling van de leerplicht nodig. Er gelden geen voorwaarden voor de vorm en inhoud van thuisonderwijs. Er is ook geen toezicht op de kwaliteit. Er bestaat een keurmerk voor thuisonderwijs, maar deze is niet verplicht. De kwalitatieve eisen die daarin genoemd worden, kun je uiteraard wel als richtlijn gebruiken. 

 

Thuisonderwijs geven: hoe doe je dat?

Er is geen standaard voor het geven van thuisonderwijs. Er bestaan veel verschillende vormen en combinaties. Sommige gezinnen gebruiken dezelfde materialen als op school. Andere thuisonderwijzers kiezen voor projectmatig leren, meer ervaringsgericht werken of natuurlijk leren.

Je kunt kiezen voor een manier van werken die het beste past bij je kind. Daarbij kun je gebruikmaken van een ruim aanbod aan lesmaterialen en bronnen die beschikbaar zijn via internet, afstandsonderwijs, schoolmethodes, (ervarings)deskundigen, familieleden en netwerken van thuisonderwijzers. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs vind je veel informatie en tips. 

Is er toezicht op thuisonderwijs?

Nee. De Onderwijsinspectie houdt toezicht op scholen, maar niet op het onderwijs dat kinderen thuis krijgen.  

 

Wie betaalt de kosten voor thuisonderwijs?

Als je kind naar school gaat, betaalt de overheid voor het onderwijs. Gaat je kind naar een particuliere school of geef je je kind zelf les? Dan betaal je zelf voor het onderwijs. 

 

Sociale contacten

Een vaak gehoorde vraag aan thuisonderwijzers is of de kinderen vriendjes missen als ze niet op school zitten. In de praktijk blijkt dat kinderen die thuis onderwijs krijgen sociale contacten opdoen bij familie, op sportclubs, op verenigingen, tijdens vrijwilligerswerk of een bijbaantje. Ook is er vaak contact met andere kinderen die thuisonderwijs volgen.  

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Afstandsonderwijs

Je kind kan onder bepaalde voorwaarden onderwijs op afstand krijgen, ook wel online onderwijs genoemd.

Lees meer
Dossier

Data schoolvakanties 2024/2025

De schoolvakanties van 2024/2025 zijn door de overheid vastgelegd. Scholen mogen daarnaast zelf vakantie en roostervrije dagen inplannen.

Lees meer
Dossier

Schoolverzuim

Het is mogelijk dat kinderen om verschillende redenen niet naar school kunnen of willen. Hoe ga je om met dit schoolverzuim als ouder?

Lees meer
Dossier

Data schoolvakanties 2023/2024

De schoolvakanties van 2023/2024 zijn dood de overheid vastgelegd. Scholen mogen daarnaast zelf vakantie en roostervrije dagen inplannen.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.