Home > Nieuws > Nieuws > De schoollunch: beter eten, beter leren?

De schoollunch: beter eten, beter leren?.

1 november 2018 Nieuws gezond gezondheid onderzoek ouders

Gaan kinderen beter leren als ze een gezonde schoollunch krijgen? Om dat te onderzoeken verzorgen drie basisscholen een jaar lang elke dag een gezonde lunch voor kinderen. De onderzoekers kijken of deze kinderen beter presteren op school en of ze ook thuis gezonder gaan eten. Daarbij is er ook aandacht voor de wensen en behoeften van ouders en kinderen.

Gezonde schoollunch

In de meeste landen om ons heen is het gebruikelijk dat de school voor een lunch zorgt. In Nederland is dat niet het geval. Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoeken of ouders, scholen en kinderen hier open voor staan. En of een gezonde schoollunch invloed heeft op de prestaties en het voedingspatroon van kinderen.

Wensen van ouders

Eerder dit jaar konden ouders in een vragenlijst aangeven hoe ze denken over een gezonde schoollunch. Ouders bleken het meest enthousiast over de zelfsmeerlunch: een broodmaaltijd die kinderen zelf kunnen smeren. Dit lunchbuffet bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra’s zoals soep, een eitje of fruit. Vooral variatie is voor ouders belangrijk. Dat houdt in dat de schoollunch dus meer biedt dan wat ouders zelf meegeven aan hun kinderen. Er was ook een grote groep ouders fan van één van de andere alternatieven: het zelf meegeven van een gezonde lunch op basis van schoolbeleid. Meer weten over het onderzoek onder ouders? Lees dan meer op de website van het onderzoek Eten op School.

Kosten

Ouders is ook gevraagd wat zij vinden van de kosten van een verzorgde lunch op school. De meeste ouders willen daar wel een bedrag tussen 1,00 en 2,00 euro aan betalen, maar vinden ook dat de landelijke en lokale overheid hierin zou moeten bijdragen. Ouders vinden niet dat supermarkten en groenteboeren, de levensmiddelenindustrie of scholen moeten meebetalen aan de verzorgde schoollunch. Inmiddels is berekend dat de kosten voor de zelfsmeerlunch uitkomen op 1,44 euro per lunch per kind. Tijdens het onderzoek wordt aan ouders een vrijwillige bijdrage gevraagd. De hoogte van de bijdrage mogen ouders zelf bepalen.

Betrek ouders!

Wil de school van uw kinderen ook zo’n lunch gaan verzorgen? Dan is het belangrijk dat ouders vanaf het begin goed bij de plannen betrokken zijn. Alleen dan kunnen veranderingen rond schoollunches succesvol worden. Het gesprek met ouders, leerlingen en het team over de invulling van een schoollunch is daarbij essentieel. Iedere school is anders, daarom kan van een verplichting geen sprake zijn. Directeur van Ouders & Onderwijs, Lobke Vlaming, sprak onlangs over de schoollunch in de uitzending van EditieNL.

Meer over het onderzoek

De gezonde schoollunch is onderdeel van het onderzoek Eten op School van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers willen weten of deze gezonde schoollunch bijdraagt aan betere leerprestaties van kinderen. Verder willen ze in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde lunch. En of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten. Ouders & Onderwijs dacht als lid van de klankbordgroep mee over de invulling van de vragenlijst en praat namens ouders mee over de invulling van het onderzoek.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders over huiswerkbegeleiding

Ouders begeleiden op verschillende manieren hun kind thuis met schoolwerk. De meeste ouders begeleiden zelf hun kind en vinden huiswerkbegeleiding een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en school. Toch is er ook een behoorlijke groep die professionele huiswerkbegeleiding inschakelt. Daarnaast zijn ouders lang niet altijd tevreden over de mate waarin de school hun kind begeleidt. Dat blijkt uit een onderzoek onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.