Home > Nieuws > Nieuws > Doe jij al mee met het Landelijk Ouderpanel?

Doe jij al mee met het Landelijk Ouderpanel?.

6 maart 2019 Nieuws Landelijk ouderpanel ouders

De stem van ouders laten horen, dat is het doel van het Landelijk Ouderpanel. Ruim 4100 vaders en moeders praten via grote onderzoeken en korte peilingen mee over onderwijs en opvoeden. De resultaten bespreken we met bijvoorbeeld de Onderwijsinspectie, het ministerie van Onderwijs of de scholenkoepels. Samen willen we het voor ouders makkelijker en beter maken.

Hoe werkt het?

Leden van het Landelijk Ouderpanel krijgen een paar keer per jaar per e-mail een uitnodiging om deel te nemen aan een online onderzoek. Bijvoorbeeld over het lerarentekorthet schooladvies in groep 8huiswerkbegeleiding en de vrijwillige ouderbijdrage. Je wordt alleen uitgenodigd voor onderzoeken die op jouw situatie van toepassing zijn. Dus heb je pubers thuis? Dan krijg je geen uitnodiging voor onderzoeken over de kleuterperiode. En je mag natuurlijk zelf kiezen of je meedoet met het onderzoek.

Wil jij als ouder ook je mening geven en gehoord worden? Meld je dan aan en praat mee over onderwerpen die jou als ouder raken.

Meer aandacht voor ouders

Via het Landelijk Ouderpanel praten ouders mee over onderwerpen die te maken hebben met onderwijs én opvoeden. De resultaten helpen om de informatie voor ouders te verbeteren en de rol en positie van ouders onder de aandacht te brengen van de scholen, onderwijsorganisaties en andere professionals. Bovendien krijgen de uitkomsten vaak aandacht in de media en ook politiek Den Haag hoort dankzij het Landelijk Ouderpanel steeds beter de stem van ouders. Via het Landelijk Ouderpanel gebeurt er écht iets met jouw stem.

Wat cijfers op een rijtje

  • Het Landelijk Ouderpanel bestaat op dit moment uit meer dan 4100 ouders.
  • 93% is moeder, 7% is vader.
  • 88% is Nederlands, 12% heeft een migratie achtergrond.
  • Het panel telt meer dan 15 nationaliteiten waaronder Turks, Peruaans, Iraans en Indonesisch.
  • De meeste ouders hebben twee kinderen, gevolgd door één kind en drie kinderen. Er zijn zelfs ouders met meer dan vijf kinderen.

Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Onderwijs.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Nieuws

Moet je als ouder de vrijwillige ouderbijdrage betalen?

Het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland is gratis. Voor ouders zijn er geen kosten om hun kind dit onderwijs te laten volgen. Toch mag school aan ouders een bijdrage vragen. Ouders kiezen zelf of ze deze bijdrage betalen. Daarom wordt deze bijdrage de vrijwillige ouderbijdrage genoemd. Maar wat zijn de consequenties als u dit niet betaalt? 

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.