Home > Nieuws > Nieuws > Gezinnen in de knel, volgens Staat van het Gezin

Gezinnen in de knel, volgens Staat van het Gezin.

15 mei 2024 Nieuws

Gezinnen raken in de knel door onvoldoende gezinsvriendelijke voorzieningen in Nederland. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport de Staat van het Gezin 2024. Een ongelijke verdeling van de zorgtaken thuis, dure opvang en de loonkloof zijn slecht een aantal van de oorzaken die ouders noemen. Nog altijd vinden ouders de balans tussen werk, gezin en zorg de grootste uitdaging. En dat lijkt er niet makkelijker op te worden.

Uit de Staat van het Gezin2024 blijkt dat gezinnen steeds vaker in de knel komen omdat ze niet de juiste ondersteuning krijgen. Zo wordt het ouders moeilijk gemaakt om hun werk- en zorgtaken goed uit te voeren. Daanaast vinden ze dat Nederland minder solidair is geworden ten opzichte vangezinnen. Daar geven ze Nederland een 4,1 voor, terwijl dat vorig jaar nog een 4,6 was. Daartegenover staat wel dat ouders Nederland gezinsvriendelijker scoren. Vorig jaar gaven ze Nederland nog een 6,6, dit jaar gaven ze een score van 7,1. 

Naar tweeverdieners-tweeverzorgers-model’ 

Zorgtaken binnen het gezin blijken nog steeds veelal bij moeders terecht te komen. Er is dus geen gelijke verdeling tussen partners. Dat komt volgens het onderzoek doordat Nederland nog steeds erop is ingericht dat één partner (vroeger meestal de man) het geld verdient buitenshuis en de ander de zorgtaken thuis vervult. Inmiddels heeft bijna 87% van de gezinnen twee werkende ouders. Over de ondersteuning die ouders krijgen in deze moderne inrichting van het gezinsleven zijn ze niet tevreden. Ook de zorg voor ouderen vraagt veel van ouders. Moeders en vaders maken zich zorgen dat dit in de aankomende jaren nog meer van hen gaat vragen, terwijl ze zich nu al niet ondersteund voelen. 

Ontwikkeling van kinderen

Volgens Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders, moet er ook meer aandacht komen voor de diversiteit van gezinnen. En wat zij nodig hebben om goede zorg voor hun kinderen te kunnen combineren met andere verantwoordelijkheden als werk en mantelzorg. “De ontwikkeling van kinderen staat hier op het spel. De vraag is wat de maatschappelijke investeringsbereidheid in gezinnen is. Gaat de politiek hen ondersteunen of laten we ze doormodderen?” 

Aanbevelingen

De Staat van het Gezin 2024 geeft aanbevelingen aan de politiek om de last bij gezinnen te verlichten. Zo vraagt het rapport onder andere om goede verlofregelingen, het dichten van de loonkloof en een modern aanbod van arrangementen waarin school en opvang naadloos samenwerken. Ook betaalbare kinderopvang is volgens Karen Strengers, voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, een belangrijke oplossing die ouders kan ontzorgen. 

Over de Staat van het Gezin 

De Staat van het Gezin wordt ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Gezin voor de derde keer op rij uitgegeven door Stichting Voor Werkende Ouders, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en magazine WIJ. De peiling is ingevuld door 3.026 ouders.  

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.