Home > Nieuws > Nieuws > Invloed busstakingen op onderwijs

Invloed busstakingen op onderwijs.

9 maart 2023 Nieuws

Het is van belang dat alle leerlingen, ook die met het streekvervoer reizen, naar school kunnen. Dat wordt nu regelmatig moeilijk gemaakt door de busstakingen in het openbaar vervoer. Leerlingen die zijn aangewezen op het openbaar vervoer komen nu vaker te laat of missen zelfs een schooldag.

Afwezigheid van school

Lukt het niet om je kind naar school te brengen op de dag van een staking, dan is dat natuurlijk heel vervelend. Als je kind door de busstakingen te laat komt of een dag niet op school kan komen, is het belangrijk dat je dit aan de school van je kind doorgeeft. Benoem hierbij dat het niet lukt om je kind naar school te brengen en je kind door de staking niet met de bus kan. Komen de school van je kind en jij er samen niet uit? Bel of Whatsapp ons dan voor advies.

Regels voor mbo studenten

Op een stakingsdag roepen mbo-instellingen leerlingen op zelf alternatief vervoer te regelen. Dat bevordert het leerproces om oplossingen te bedenken voor problemen, meldt de MBO Raad. Ze leggen daarbij de link met het werkende leven, waarbij je kind ook het eigen vervoer moet regelen. Probeer samen met je kind vooruit te plannen, zodat er op tijd alternatief vervoer kan worden geregeld.

Tips voor ouders

Het is een puzzel: op school komen tijdens de busstakingen wanneer je daarvan afhankelijk bent. Wij geven je graag een paar tips.

  • Wees voorbereid op de stakingen. Bekijk op 9292.nl wanneer er nieuwe stakingen zijn.
  • Vraag aan de school van je kind of zij eventueel een oplossingen hebben. Denk aan alternatief vervoer of online lessen.
  • Benader ouders van klasgenoten van jouw kind. Misschien kan jouw kind met een klasgenootje meerijden.
  • Bel, mail of stuur ons een Whatsapp bericht voor vragen.

Over de stakingen

Werknemers in het streekvervoer leggen dit voorjaar geregeld hun werkzaamheden neer. Ze zijn het namelijk niet eens met het loon en vinden de werkdruk momenteel te hoog. Daardoor rijden er al wekenlang minder treinen en trams, maar vooral bussen vallen veel uit. Eerder werd bekend gemaakt dat 40% van het regionale vervoer uitvalt. Werkgevers en vakbonden willen graag met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen, maar dit is nog niet gelukt. Tot wanneer de stakingen zijn is niet duidelijk, maar de verwachting is nu tot midden april.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.