Home > Nieuws > Nieuws > Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders

Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders.

15 januari 2019 Nieuws Jeugdarts onderzoek ouders

Eind vorig jaar deden we een kort onderzoek naar de bekendheid met het werk van de jeugdarts. Dit onderzoek werd opgezet in samenwerking met de GGD-Twente, waarmee we werken aan een betere inzet van de jeugdarts bij kinderen op school. Met name bij schoolverzuim, terugkeer na ziekte en aan school gerelateerde problemen kan de jeugdarts een belangrijke, onafhankelijke en ondersteunende rol spelen.

Jeugdarts grotendeels bekend

De jeugdarts is grotendeels bekend bij ouders. Twee derde van de ouders weet dat hun kind een jeugdarts heeft. Sommige ouders weten ook wie dat is, maar de meeste ouders niet. Uit de peiling blijkt ook dat zo’n 60% van de ouders weet hoe ze de jeugdarts kunnen bereiken, of weten waar ze dat op kunnen zoeken. Voor sommige ouders is de oude term “schoolarts” bekender.

Rol jeugdarts onduidelijk voor ouders

Het blijkt dat ouders niet altijd weten waarvoor ze bij de jeugdarts terecht kunnen. In de vragenlijst werden een aantal situaties voorgelegd die ze met de jeugdarts kunnen bespreken. Lang niet alle ouders wisten waar ze precies voor bij de jeugdarts terecht kunnen. Dit geldt ook voor aan school gerelateerde problemen. Tussen de 60/70% van de ouders weet maar dat ze hiermee bij een jeugdarts terecht kunnen.

Contact met de jeugdarts

Uit de reacties bleek dat een grote groep ouders over de meeste onderwerpen geen behoefte hadden met de jeugdarts te praten. Ouders zien dus in veel gevallen geen meerwaarde voor de inzet van een jeugdarts. Als ouders wel contact op willen nemen doen ze dat het liefst door zelf te bellen. Maar liefst 68% van de ouders geeft dat als voorkeur. En dan bij voorkeur doordeweeks; overdag, ’s middags of ’s avonds. Ouders zijn verdeeld over de locatie van het contact. Ouders hebben het liefste contact in het gebouw van de jeugdgezondheidszorg, op school of bij de praktijk van de huisarts. Er is ook een groep ouders die het contact met de jeugdarts niet nodig vinden. Zij schakelen liever de zorgcoördinator, de huisarts of een specialist in.

Wat doen we met de resultaten?

Met de GGD-Twente loopt al een tijd een onderzoek naar de manier waarop we de mogelijkheden van de jeugdarts voor ouders duidelijker kunnen krijgen. De resultaten van dit onderzoek onder ouders helpen daarbij. Uitkomsten bij de GGD-Twente kunnen daarna ook landelijk vertaald worden.

Praat ook mee in ons ouderpanel

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ouders uit het Landelijk Ouderpanel. Een vragenlijst werd ingevuld door 283 ouders met een kind op de basisschool. Wilt u ook meepraten over het onderwijs aan uw kind? Meld u dan aan voor het Landelijk Ouderpanel en zorg dat uw stem gehoord wordt!

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Lotte Cats via lotte.cats@oudersonderwijs.nl

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders over huiswerkbegeleiding

Ouders begeleiden op verschillende manieren hun kind thuis met schoolwerk. De meeste ouders begeleiden zelf hun kind en vinden huiswerkbegeleiding een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en school. Toch is er ook een behoorlijke groep die professionele huiswerkbegeleiding inschakelt. Daarnaast zijn ouders lang niet altijd tevreden over de mate waarin de school hun kind begeleidt. Dat blijkt uit een onderzoek onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.