Home > Nieuws > Kennisbank > Schoolkosten en ouderbijdrage > ‘Kerstviering op school kan ook zonder nieuwe kersttrui’

‘Kerstviering op school kan ook zonder nieuwe kersttrui’.

19 december 2023 Nieuws

De verzoeken van scholen rondom kerstmis kunnen ouders aardig wat kosten. Ouders & Onderwijs directeur Lobke Vlaming bespreekt in een interview met RTV Utrecht kostenbesparende alternatieven.

De Foute Kersttruiendag, een hapje voor het kerstdiner, pyjama-dag en meer. Alle verzoeken rondom de kerstviering op school kunnen best wel wat kosten. Je hoeft natuurlijk niet aan alles te voldoen. ‘Maar ouders willen het hun kind ook niet misgunnen, ze willen niet dat hun kind als enige zonder mooie kersttrui in de klas zit, dus ouders voelen de druk om toch aan die verzoeken te voldoen.’ Dat zegt Ouders & Onderwijs directeur Lobke Vlaming in een radio interview met RTV Utrecht.

Klachten

Bij Ouders & Onderwijs komen er regelmatig klachten over de kosten op school rondom kerst. ‘Ik denk dat scholen er niet voldoende bij stilstaan dat als je aan alle verzoeken wilt voldoen, en je hebt bijvoorbeeld drie kinderen, dat dat best wel in de papieren kan lopen. Ook horen we dat het aardig wat tijd kost voor ouders, zeker voor diegene met kinderen op de basisschool. Voor hen is het een pittig weekje.’

School kan de druk verminderen

Scholen kunnen veel doen aan de druk bij ouders door van tevoren na te denken over wat ze precies van ouders vragen, hoeveel het kost en of er alternatieven zijn waarbij hun kind of de rest van de klas er niets van merkt. De school kan bijvoorbeeld zelf de spullen kopen die er gevraagd worden of activiteiten verzinnen waarbij er geen nieuwe dingen gekocht hoeven te worden. ‘Je kan op school een heel leuk kerstfeestje vieren, zonder dat iedereen in zijn eigen, nieuw gekochte trui zit’, zegt Vlaming.

Houd je hoofd koel

Vlaming herinnert ouders er ook aan dat het geen competitie is. ‘Je hoeft niet de mooiste traktatie te hebben, de beste kersttrui, dan doen we ook elkaar een beetje aan. Houd het relaxt en probeer de week zo rustig mogelijk door te komen.’

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.