Home > Nieuws > Nieuws > Lange reistijd voor veel leerlingen op speciaal onderwijs

Lange reistijd voor veel leerlingen op speciaal onderwijs.

27 september 2021 Nieuws
reistijd

Leerlingen op het speciaal onderwijs zijn vaak veel tijd kwijt om op school te komen. Een reistijd langer dan een uur is geen uitzondering. ‘Veel kinderen hebben al een dag erop zitten als ze op school aankomen’ zei onze directeur Lobke Vlaming in het Radio-1-journaal maandagochtend.

‘Sommige kinderen moeten veel te lang in de taxibus zitten. Soms wel 2 uur per dag, 5 dagen per week. Deze kinderen hebben al extra zorg of ondersteuning nodig en daarvoor is dit natuurlijk veel te lang,’ aldus Lobke Vlaming.

Inclusief onderwijs

Ouders & Onderwijs kreeg honderden reacties van ouders na een oproep hierover. Het ministerie van OCW geeft in een reactie aan binnen 15 jaar zoveel mogelijk inclusief onderwijs te willen bieden. Maar wij zien graag dat er op korte termijn iets verandert voor de kinderen die lang onderweg zijn. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om de norm naar beneden bij te stellen. Het vervoer wordt geregeld door de gemeente en nu geldt een maximale reistijd voor een enkele reis van 90 minuten, tenzij het door de afstand niet mogelijk is om binnen deze maximale tijdsduur te blijven. Wellicht is het realistischer dit zonder restricties terug te brengen naar 45 minuten of minder. En anders passend onderwijs dichterbij mogelijk te maken. Dat zou pas echt inclusief zijn!

Aandachtspunt

Het is een belangrijk aandachtspunt en Ouders & Onderwijs blijft zich er sterk voor maken. Hopelijk ziet de politiek mogelijkheden om dit op korte termijn op te pakken.

Terugluisteren en kijken

Luister de uitzending van het Radio-1-journaal terug.

Lees over de aandacht hiervoor van het NOS Jeugdjournaal. Kijk het item terug in het ochtendbulletin (vanaf 4’17 t/m 6’15 minuten). Kijk het item terug in het avondbulletin.

Kijk het item van Hart van Nederland (27 september) terug.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.