Meer tijd voor schooladvies.
Basisscholen krijgen meer tijd voor het schooladvies. De deadline verschuift twee weken naar 15 maart 2022. Er is toe besloten omdat het door de coronacrisis ook dit jaar voor sommige scholen weer ingewikkeld is om goed zicht te houden op de voortgang van leerlingen. Het blijkt uit de brief die minister Wiersma hierover naar de Tweede Kamer stuurde.
Kansrijk adviseren
Docenten worden opgeroepen nogmaals kritisch te kijken naar het adviesproces. Het is de bedoeling dat docenten de extra tijd gebruiken om leerlingen uit groep 8 bij twijfel kansrijk te adviseren.
Maar hoe zit het ook alweer met het schooladvies? We laten het hieronder zien.
Hoe komt het schooladvies tot stand?
Bij het geven van het schooladvies kijkt de school naar de ontwikkeling van jouw kind in met name de laatste jaren van de basisschoolperiode. De meeste scholen kijken naar de (toets)gegevens uit het leerlingvolgsysteem, maar ook werkhouding en privé-omstandigheden kunnen van invloed zijn op het advies. De leerkrachten kennen je kind goed en weten waar je kind goed in is en welke dingen lastiger zijn. Het schooladvies maakt onderdeel uit van het onderwijskundig rapport (OKR).
Enkel- of dubbelvoudig schooladvies
De basisschool kan een schooladvies voor één of twee schoolsoorten geven. Een enkelvoudig advies is bijvoorbeeld een vmbo-kader of havo advies. Een dubbelvoudig advies is bijvoorbeeld een vmbo/havo of havo/vwo advies. De basisschool kiest welk advies het beste bij het kind past. Dit mag altijd een enkelvoudig of een dubbelvoudig advies zijn.
Plaatsing op de middelbare school
De middelbare school baseert zich bij plaatsing op het schooladvies van de basisschool. Een school moet bijvoorbeeld een leerling die havo-advies krijgt minimaal op havo-niveau plaatsen. Als de school een vmbo-tl/havo-klas, een havo-klas en een havo/vwo-klas heeft, mag de school wel zelf bepalen in welk van deze 3 klassen zij de leerling plaatst.
Meer weten?
Als je meer wilt lezen over het schooladvies kun je in ons kennisbankartikel hierover raadplegen. Of kijken op de speciale faq-pagina middelbare schoolkeuze. Bel voor persoonlijk advies met ons adviespunt op 088-6050101. Onze medewerkers zitten elke werkdag vanaf 9:30 uur voor je klaar.
Gerelateerde onderwerpen
Zelfde aanmeldweek voor kansengelijkheid
De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het wetsvoorstel dat regelt dat er voor alle leerlingen één aanmeldweek komt voor de middelbare school. Dit vaste moment moet de kansengelijkheid in het onderwijs doen toenemen. Het idee is namelijk dat leerlingen zo allemaal even veel kans maken op een plek op de school van hun voorkeur.
Lees meerKeuze voor een middelbare school
Het is weer tijd voor het schooladvies en daarmee staat de keuze voor een middelbare school weer voor de deur. Een lastige keuze.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.