Home > Nieuws > Kennisbank > Middelbare school > Mobieltjes in de klas binnenkort verleden tijd

Mobieltjes in de klas binnenkort verleden tijd.

4 juli 2023 Nieuws

Geen mobiele telefoons meer in de klas vanaf 1 januari 2024. Scholen moeten binnenkort regels opstellen voor mobiele telefoons in de klas. Het uitgangspunt is geen telefoons in de klas, tenzij daar een goede reden voor is. Dat geldt ook voor tablets en smartwatches. Directeur Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming is tevreden met deze ban op het mobieltje. In april schoof zij nog aan bij een ronde tafel over mobieltjes in de klas in de Tweede Kamer. Daar pleitte zij voor een nee tenzij-aanpak.

Steun in de rug voor ouders

Mobieltjes in de klas leiden af en zorgen ervoor dat leerlingen slechter presteren. Daarom zijn ze vanaf volgend jaar niet meer toegestaan. Dat heeft minister Robbert Dijkgraaf (OCW) afgesproken met de VO-raad, Sectorraad GO, AOb, CNV-onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs, LAKS en LBVSO. De naderende ban op mobieltjes is een steun in de rug voor ouders, zo vindt directeur Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming. “Het is moeilijk voor ouders om zoiets alleen te doen, om te zeggen: jij mag dat niet, ook al mogen je vriendjes dat wel. We zijn blij met de collectieve afspraken.”

Goede stap naar verbod in hele school

Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon, bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege een beperking, mogen deze wel gewoon gebruiken. Voor het speciaal onderwijs komen dan ook aangepaste afspraken. Vlaming had graag gezien dat de afspraken nog iets verder gingen, dat er niet alleen richtlijnen zijn voor de klas, maar ook voor de rest van het gebouw. “Dan weten leerlingen ook wat ze wel en niet mogen doen tijdens pauzes. Maar over het algemeen is dit besluit al een goede stap. Kinderen zijn heel erg afgeleid door mobiele telefoons. Hun leerprestaties nemen af en ze kunnen zich moeilijker concentreren. Deze ban op mobieltjes komt de rust ten goede.”

Regels op school

De komende tijd werken de betrokken organisaties de afspraak verder uit. Na de zomervakantie kunnen dan ook leraren, leerlingen en hun ouders met elkaar bespreken hoe dit er op hún school precies gaat uitzien, zodat zij dit op 1 januari 2024 hebben geregeld.

Gerelateerde onderwerpen

Mobieltjes in de klas? Scholen, maak beleid!

Directeur Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming schoof namens ouders aan bij een ronde tafel over mobieltjes in de klas in de Tweede Kamer.

Lees meer

Ouders: mobieltjes wel op school, niet in de klas

Een meerderheid van ouders is voorstander van een verbod op mobieltjes in de klas, maar wil geen verbod in de hele school.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.