Home > Nieuws > Nieuws > Ondersteuning op school na vroeggeboorte

Ondersteuning op school na vroeggeboorte.

30 mei 2024 Nieuws

Wordt je kind te vroeg geboren, dan kan dat langdurige gevolgen hebben. Soms voor het leven. Hoe bespreek je dit met de school? En wanneer is het nodig te vermelden, en wanneer niet? Over dit en meer vertelt thema-adviseur passend onderwijs Marieke Boon in Care4Neo, het blad voor ouders met te vroeg geboren kindjes.

Is het belangrijk om de school te laten weten dat je kind te vroeg geboren is? Volgens thema-adviseur Marieke Boon hangt dat van de situatie af.

"Als een kind weinig gevolgen van zijn of haar prematuriteit heeft en hier geen rekening mee gehouden hoeft te worden, is er geen enkele reden om op school te noemen dat jouw kind een moeilijke start heeft gehad. Maar als er wel extra hulp of een aanpassing op school nodig is, is het advies om dit wel aan te geven. Dat kan ook zonder de reden/oorzaak daarvan. Het gaat om de ondersteuning die nodig is.".

Zorgplicht

Wettelijk gezien moet je, als je denkt dat jouw kind extra ondersteuning nodig heeft, dit als ouder ook aangeven op school”, vertelt Marieke. “Scholen krijgen dan zorgplicht wat betekent dat ze moeten gaan kijken wat een kind qua hulp nodig heeft en die vervolgens organiseren.”

Benieuwd naar het volledig interview. Lees het hier verder.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.