Home > Nieuws > Kennisbank > Start op de basisschool > Ouders willen meer keuze in scholen binnen eigen woonplaats

Ouders willen meer keuze in scholen binnen eigen woonplaats.

30 oktober 2023 Nieuws

De meeste ouders beginnen hun zoektocht naar een geschikte basisschool wanneer hun kind 2 of 3 jaar oud is. We vroegen ouders wat zij belangrijk vinden bij het kiezen van een basisschool. Hoe verloopt deze zoektocht? En waar lopen zij tegenaan? De resultaten lees je hier.

Voor de meeste ouders is de afstand van huis naar school doorslaggevend als zij op zoek gaan naar een basisschool. Opvallend is dat één op de drie ouders vindt dat er geen of weinig keuze is en verschillen zijn in het aanbod van scholen in de eigen woonplaats. Zij zien dan ook liever dat er meer keuze komt in onderwijsvisies maar ook in de grootte van de scholen. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder 1179 ouders in het Landelijk Ouderpanel.

 

Afstand tot school en sfeer zijn doorslaggevend

Ongeveer driekwart van de ouders geeft aan dat de afstand van huis naar school doorslaggevend is (geweest) bij de schoolkeuze. Daarnaast is voor ruim de helft van de ouders de sfeer op school een doorslaggevende factor in de basisschoolkeuze.

Meer keuze binnen woonplaats

Eén op de drie ouders vindt dat er geen of weinig keuze is en verschillen zijn in het aanbod van scholen in de eigen woonplaats. Dat komt omdat de scholen in de woonplaats niet de onderwijsvisie of religieuze grondslag bieden waar ouders naar op zoek zijn of dat er geen of weinig verschillen zitten in onderwijsstromingen (montessori/dalton).

41% van de ouders had dan ook graag extra keuze gewild in scholen. Zo willen ouders meer keuze in scholen met een bepaalde onderwijsvisie, in kleinere scholen en meer keuze in scholen met een bepaalde geloofsovertuiging of juist openbare scholen. Ook geven sommige ouders aan graag meer aanbod te willen in specifieke expertise in het kader van passend onderwijs, zoals bijvoorbeeld hoogbegaafdheid.

Wachtlijst basisscholen

Sommige scholen hebben te veel aanmeldingen van nieuwe kinderen waardoor zij wachtlijsten gebruiken. Bijna een kwart van de ouders (22%) heeft te maken (gehad) met een wachtlijst. In de meeste gevallen worden de kinderen uiteindelijk geplaatst. 3% van deze ouders geeft aan dat zij hun kind uiteindelijk op een andere school hebben moeten aanmelden.

Waar vinden ouders belangrijke informatie?

Ruim de helft van de ouders (62%) zoekt informatie over de school op de eigen website van de school. Twee op de vijf ouders ontvangt de informatie die zij nodig hebben op de informatiebijeenkomst van de school zelf. De informatie die ouders lezen op de website of ontvangen op de informatiebijeenkomst is voor veel ouders dan ook een belangrijke bron om hun eigen wensen over onderwijs te toetsen aan die van de school. Ook de gesprekken met andere ouders zijn voor ouders belangrijk.

Niet alle informatie goed te vinden

De meeste ouders geven aan dat de informatie die zij nodig hebben om tot een goede basisschoolkeuze te komen, goed te kunnen vinden. Toch geef één op de vijf ouders aan informatie te missen of dat het behoorlijk wat moeite kost informatie te krijgen. Informatie over extra ondersteuning, klassengrootte en onderwijskwaliteit is volgens ouders moeilijker te vinden.

Over het onderzoek

In het onderzoek basisschoolkeuze vroegen we ouders wat zij belangrijk vinden bij het zoeken naar een basisschool. Aan het onderzoek deden 1179 ouders met een kind jonger dan 4 jaar en een kind in de basisschoolleeftijd. Ook meepraten over belangrijke schoolthema’s? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Vragen en contact

Heb je vragen over de basisschoolkeuze? Of heb je andere vragen over het onderwijs van je kind? Neem dan contact op met ons adviespunt via Whatsapp, mail of telefoon.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.