Home > Nieuws > Nieuws > Oudervriendelijkheid is mijn kind echt zien

Oudervriendelijkheid is mijn kind echt zien.

26 september 2024 Nieuws

Ouders & Onderwijs is op zoek naar de meest oudervriendelijke basisschool, middelbare school en mbo-opleiding van Nederland. Een oudervriendelijke school heeft oog voor de communicatie tussen leraren, je kind en natuurlijk jou als ouder, volgens 698 ouders uit het Landelijk Ouderpanel.

Hoe betrokken voel je je?

Het Landelijk Ouderpanel vroeg naar de ervaring van ouders met oudervriendelijkheid op school. Zij noemden bijzondere initiatieven, zoals koffieochtenden, kijkkwartiertjes of lesjesdagen waarbij de ouders in de schoolbanken zitten. Ruim de helft van de deelnemers (56,3%) voelt zich voldoende betrokken bij de school. Voor meer betrokkenheid versturen scholen een nieuwsbrief of worden ouders uitgenodigd voor een ouderavond of informatiebijeenkomst. 

Ouders mogen altijd binnenlopen, het contact met de directeur is heel toegankelijk.

Schooltijd is een samenwerking

Veel ouders benoemen dat onderwijs een samenwerking moet zijn tussen leraren, ouders en hun kind. Sommige scholen gebruiken hiervoor onder andere ‘driehoeksgesprekken’. Meerdere ouders vinden dit het fijnste dat de school voor hen doet. Je zorgt namelijk samen voor de opvoeding en ontwikkeling van je kind. Daarbij helpt toegankelijkheid bij oudervriendelijkheid. Leraren en directeuren die je bij de schoolpoort kunt aanspreken is een goed voorbeeld hiervan. 

Taalles voor ouders, EHBO cursussen.

Ouders willen vooral zien waar hun kind mee bezig is

Er zijn verschillende activiteiten die een school nog oudervriendelijker maken. Een ouder schreef bijvoorbeeld over ‘lesjesdagen’: dagen waarop de kinderen hun ouders lesgeven. De school van een andere ouder organiseert cursussen voor ouders in de vakken die hun kind op school krijgt. Oudervriendelijkheid bestaat dus uit meerdere dingen: een goede band tussen leraar, kind en ouder en het organiseren van activiteiten voor ouders. 

 Is de school of opleiding van jouw kind ook oudervriendelijk?

Meld dan gauw de school of opleiding van jouw kind aan voor deze award. Met deze award willen we op een positieve manier aandacht vragen voor ouderbetrokkenheid en oudervriendelijkheid in het onderwijs. Van 26 augustus t/m 6 oktober kun je de school van je kind nomineren via het formulier hieronder. 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.