Home > Nieuws > Nieuws > Prinsjesdag: miljarden voor basisvaardigheden, kansengelijkheid en basisbeurs

Prinsjesdag: miljarden voor basisvaardigheden, kansengelijkheid en basisbeurs.

21 september 2022 Nieuws

De Koning heeft vandaag de troonrede uitgesproken tijdens Prinsjesdag, waarbij de regering haar begroting voor 2023 heeft gepresenteerd. Ook voor het onderwijs zijn plannen opgenomen in de miljoenennota. Veel van deze plannen waren al bekend en afgesproken in het coalitieakkoord, omdat dit de eerste begroting van het nieuwe kabinet is, worden de plannen nu in de begroting verwerkt.

Zo zijn de extra investeringen voor kansengelijkheid, versterking van de basisvaardigheden en het gelijktrekken van de leraren in het basis- en voortgezet onderwijs in deze begroting gepresenteerd. In totaal gaat het om 3,3 miljard euro voor deze periode. Hiervan wordt 1 miljard euro geïnvesteerd in gelijke kansen en 1 miljard euro voor het verbeteren van de lees- en rekenvaardigheid van leerlingen. Voor het dichten van de loonkloof tussen het basis- en voortgezet onderwijs en het verminderen van de werkdruk wordt nog eens zo’n 1,3 miljard euro uitgetrokken.  

Toch is er ook nieuws: er komt een inflatiecorrectie voor de basisbeurs, die vanaf het studiejaar 2022/2023 in moet gaan. Daarvoor wordt eenmalig 500 miljoen euro uitgetrokken, wat neerkomt op zo’n 165 euro per maand voor uitwonende mbo’ers. 

De miljoenennota en begroting van het Ministerie van OCW zijn hier te lezen. 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.