Home > Nieuws > Nieuws > Reactie wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie wetsvoorstel terugdringen verzuim.

26 september 2022 Nieuws

In een brief aan de Tweede Kamer presenteerde minister Wiersma zijn plannen voor het terugdringen van verzuim in het onderwijs. Tegelijkertijd gaf hij een wetswijziging in consultatie. Deze regelt onder andere dat scholen verplicht alle verzuim (waaronder geoorloofd) landelijk registreren volgens vaste categorieën. Ook maakt de wetswijziging het mogelijk dat scholen deze gegevens delen met de leerplicht en dat samenwerkingsverbanden. De minister wil dat scholen de nadruk leggen op de ‘aanwezigheid’ van leerlingen, om te zorgen dat zo het aantal thuiszitters daalt.  

Onze bezwaren

Ouders & Onderwijs heeft grote bezwaren en zorgen over deze plannen. De afgelopen maanden hebben we hier veel over gesproken met ouders, leerlingen, diverse partijen in het onderwijsveld, ambtenaren en de politiek. Onze indruk is dat de voorstellen met stoom en kokend water zijn opgesteld in een poging snel een oplossing te vinden voor een heel complex probleem: de ruim 15.000 kinderen in Nederland die niet naar school gaan.

Gebrek aan passend onderwijs

Ouders, leerlingen en de organisaties die hen vertegenwoordigen geven duidelijk aan dat het wetsvoorstel absoluut niet bijdraagt aan het oplossen van ‘thuiszitters’. Het verhoogt eerder de druk en zorgt voor meer problemen. Ook maken we ons zorgen om de privacy van kinderen. De kern van onze inbreng is dat het onderwerp niet de aandacht krijgt die het verdient en er eerst een discussie moet plaatsvinden over de gekozen koers. De plannen van de minister sluiten onvoldoende aan bij de werkelijke vraag achter de problematiek van verzuim: een gebrek aan passend onderwijs en de mogelijkheden om maatwerk te bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. Beter ten halve gekeerd en daarom zouden we graag zien dat de minister de wetswijzigingen (tijdelijk) van tafel haalt en nogmaals goed in gesprek gaat met alle partijen. We hebben er alle vertrouwen in dat een stap terug op dit moment kan zorgen dat we straks drie stappen vooruit kunnen zetten voor de leerlingen die dit betreft.

Onze volledige reactie lees je hier.

Onze inbreng is gesteund door Balans, Ieder(IN), JongPit, Laks, LBVSO, Adviesraad Eigenwijsheid en Zorgeloos naar School.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.