Scholen gaan creatief om met richtlijnen.
Per 11 mei gaan basisscholen gedeeltelijk weer open. Het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs, de BSO en opvangcentra gaan volledig open. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld. Het uitgangspunt is dat er hele dagen les wordt gegeven en dat leerlingen om de dag naar school gaan. Scholen mogen daar naar eigen inzicht van afwijken en dat doen ze ook. Dit blijkt uit de signalen die Ouders & Onderwijs van ouders ontvangt.
De richtlijnen
Direct nadat het kabinet had besloten de basisscholen vanaf 11 mei gedeeltelijk te openen, zijn er door het ministerie en de PO-Raad richtlijnen opgesteld. Het uitgangspunt is dat er hele dagen les wordt gegeven en dat leerlingen om de dag naar school gaan. Scholen mogen daar naar eigen inzicht van afwijken. Minister Slob zei hierover dat scholen niet aan het onmogelijke kunnen worden gehouden en zelf ook een vrijheid hebben voor de invulling van het onderwijs na 11 mei. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er veel leerkrachten ziek zijn. Per school zijn er dus verschillen. Maar de richtlijnen zijn natuurlijk niet voor niks opgesteld.
Signalen van ouders
Scholen zijn druk met het opstellen van een werkbaar plan om per 11 mei les te verzorgen. Op veel scholen gaat dit goed. Zij bieden oplossingen die aansluiten bij de richtlijnen. Helaas ontvangt Ouders & Onderwijs ook veel signalen van ouders over scholen die zich niet houden aan de richtlijnen. Ouders benoemen veelal de volgende situaties:
- Scholen openen niet op 11 mei, maar op een veel later moment
- Kinderen uit één gezin gaan niet op dezelfde dag naar school
- De kinderen moeten halve dagen of in shifts van twee uur naar school
- Scholen passen de schooltijden aan waardoor er geen aansluiting is met de BSO
- Volledige klassen gaan naar school
- Scholen zetten instroom 4-jarigen ‘on hold’
- Er wordt geen onderwijs geboden aan niet-leerplichtige leerlingen die voor de crisis al wel naar school gingen
- Het speciaal (basis) onderwijs gaat niet 100% open
Wat kunnen ouders doen?
Voor ouders die geconfronteerd worden met een of meer van de bovenstaande situaties, of die zich niet kunnen vinden in de wijze waarop het onderwijs na 11 mei wordt vormgegeven zijn er een aantal mogelijkheden:
- Ouders kunnen over de situatie contact opnemen met de schoolleiding en natuurlijk het schoolbestuur waaronder de school valt. Het schoolbestuur is als bevoegd gezag eindverantwoordelijk voor het onderwijs.
- Ouders kunnen contact opnemen met de medezeggenschapsraad (MR) en bij de MR-ouders navragen of, en zo ja waarom zij hebben ingestemd met de plannen.
- Ouders kunnen op werkdagen contact opnemen met het adviespunt van Ouders & Onderwijs op 088-60501010 of via vraag@oudersenonderwijs.nl
- Ook kan er een signaal worden afgegeven bij de Onderwijsinspectie door te bellen met 088-6696060 of via deze link.
Hoe meer ouders actie ondernemen en bovenstaande stappen zetten, hoe groter de kans op verbetering! Trek dus vooral op met andere ouders en geef deze informatie door.
Meer informatie
Ouders & Onderwijs brengt alle signalen van ouders in kaart. Wanneer er nieuwe informatie bekend is informeren wij ouders hierover via onze website en social media kanalen. De antwoorden op veelgestelde vragen leest u in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kunt u bellen met ons adviespunt op 088-6050101 of een bericht sturen naar vraag@oudersenonderwijs.nl
Gerelateerde onderwerpen
Vraag & antwoord: Coronaregels op school
Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.
Lees meerScholen weer open op 10 januari
Op 10 januari mogen basisscholen en middelbare scholen weer open. Ook de opvangcentra gaan weer open. Mbo-scholen en hogescholen blijven voorlopig nog dicht. Dat heeft demissionair minister Arie Slob zojuist gezegd.
Lees meerHoe kan de MR te werk gaan in coronatijd?
Minister-president Rutte zei tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag dat bij het gedeeltelijk opengaan van de basisscholen na de meivakantie een belangrijke rol voor de MR is weggelegd. Scholen wordt de ruimte geboden om maatwerk te bieden in nauw overleg met de MR.
Lees meer