Home > Nieuws > Nieuws > Scholen weer open op 10 januari

Scholen weer open op 10 januari.

3 januari 2022 Nieuws
scholen weer open

Goed nieuws voor veel leerlingen én ouders. Vanaf 10 januari mogen basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang. Mbo-scholen en hogescholen blijven voorlopig nog dicht. Dat heeft demissionair minister Arie Slob zojuist gezegd.

In het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs mogen leerlingen na de kerstvakantie weer naar school. Ook de opvangcentra gaan weer open. Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven vanwege een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie. Hiervoor gelden wel een paar uitgezonderde groepen. Op 14 januari wordt besloten wanneer deze scholen hun leerlingen weer op school mogen ontvangen.

Maatregelen voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs

Voor de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie. Het gaat om de volgende regels:

  • Leerlingen met een milde neusverkoudheid of andere coronaklachten moeten thuisblijven en zich (laten) testen.
  • Scholen hanteren looproutes in de gang, spreiden pauzes en proberen contacten tussen verschillende schoolklassen te vermijden. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school.
  • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs dragen mondkapjes in de gang, net als het onderwijspersoneel.
  • Voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het primair onderwijs, alle leerlingen van het voortgezet onderwijs en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Als de test positief is, gaat de persoon en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Dit dringende test-advies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden.
  • Daarnaast gelden in de scholen in het primair en voortgezet onderwijs nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), ouders blijven buiten de school en vergaderingen zijn online.

Maatregelen voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs

Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven vanwege het toenemend aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie. Op 14 januari wordt de heropening van het mbo en hoger onderwijs opnieuw afgewogen. Studenten in een kwetsbare positie kunnen wel fysiek naar school. Verder gelden nog enkele andere uitzonderingen.

Uitzonderingen 

  • Studenten in een kwetsbare positie (inclusief mbo niveau 1 en 2) en studenten die tentamens en examens moeten maken, mogen wel fysiek naar de onderwijsinstelling. Ook het praktijkgericht onderwijs kan doorgang vinden.
  • De studenten die fysiek naar de instelling mogen komen, houden waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor het onderwijspersoneel.
  • Bibliotheken van onderwijsinstellingen blijven open voor studenten.

Advies OMT opening scholen

Het Outbreak Management Team (OMT) vindt de openstelling van primair en voortgezet onderwijs verantwoord, zei demissionair minister Slob van Onderwijs. Maar in de leeftijdscategorie van het hoger onderwijs loopt het aantal besmettingen nog niet terug, daardoor moeten de mbo’s, hbo’s en universiteiten helaas nog dicht blijven, zo adviseerde het OMT.

Meer informatie

Wat betekent dit voor jou en je kind? De antwoorden op veelgestelde vragen lees je in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kan je bellen met ons adviespunt op 088-6050101. Zij zitten vanaf woensdag 5 januari om 9:30 uur weer voor je klaar. Meer informatie is ook te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Alles wat je wilt weten over zelftesten in het onderwijs

Bij de persconferentie op 26 november is besloten om de bestaande maatregelen in het onderwijs uit te breiden. Voor alle leerlingen op de middelbare school en leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool geldt het advies om tweemaal in de week preventief te testen. Deze zelftesten zijn op school beschikbaar. Vooral om de veiligheid te waarborgen en coronabesmettingen te voorkomen. Het advies is om deze zelftest twee keer in de week te doen. Het gebruik is altijd vrijwillig.

Lees meer

Eindexamens van start

Na een lange voorbereiding gaat het deze week echt van start. De eindexamens beginnen. Maar hoe zat het ook alweer met de aanpassingen van de examenregels dit jaar? Waar is oefenmateriaal te vinden? Wanneer is de uitslag bekend? We zetten alle antwoorden op deze vragen voor je op een rij.

Lees meer

Brief aan minister Slob over onderwijs tijdens Corona

Ouders & Onderwijs schreef samen met andere ouderorganisaties een brief aan minister Slob. Met deze brief vragen de organisaties aandacht voor een aantal zorgelijke signalen van ouders over het onderwijs tijdens de coronacrisis.

Lees meer

Neem contact met ons op .

Heb jij een vraag over de heropening van de scholen? Of over de maatregelen op de school van jouw zoon of dochter?

Wim en zijn collega’s van het adviespunt zijn vanaf woensdag 5 januari weer bereikbaar voor het beantwoorden van vragen. Je kunt ze bellen op telefoonnummer 088-6050101 of stuur een e-mail naar vraag@oudersenonderwijs.nl.

Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.