Home > Nieuws > Nieuws > Maximale klassengrootte, bijles en partnerverlof belangrijk voor ouders

Maximale klassengrootte, bijles en partnerverlof belangrijk voor ouders.

18 mei 2021 Nieuws

Gratis benodigde bijles via school, een maximum aan de klassengrootte en behoud van het huidige partnerverlof. Deze maatregelen kunnen op grote steun van ouders rekenen. Dat blijkt uit de resultaten van kieswijsouders.nl: een kieswijzer speciaal voor ouders.

Maar liefst 46.653 ouders vulden de kieswijzer van Ouders & Onderwijs en Stichting voor Werkende Ouders in. De resultaten laten duidelijk zien wat voor ouders en hun kinderen belangrijk is aan de formatietafel.

Marjet Winsemius, directeur van stichting Voor Werkende Ouders, vindt het belangrijk dat de stem van de 3,3 miljoen ouders gehoord wordt aan de formatietafel. ‘Ouders hebben het afgelopen jaar voor een enorme uitdaging gestaan om onderwijs, werk en zorg te combineren. Het heeft ons veel inzichten gegeven, zowel positief als negatief. Zo is het belang van de kinderopvang en goede verlofregelingen duidelijk en is thuiswerken een goede oplossing om een betere balans te vinden. Het is nu tijd om dit op te pakken aan de formatietafel.’

Wat ouders willen

Over een aantal onderwerpen zijn ouders bijzonder eensgezind. Een kind dat bijles nodig heeft, moet dit volgens 86% van de ouders altijd zonder extra kosten via de school kunnen krijgen. En 80% van de ouders is positief over een maatwerkdiploma op de middelbare school, waarbij hun kind vakken op een hoger en lager niveau kan volgen. Een maximum aan de klassengrootte is voor maar liefst 91% van de ouders een must.

Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Ouders willen massaal kleinere klassen. Grote klassen gaan volgens ouders ten koste van de onderwijskwaliteit. Bovendien gaan hun kinderen met minder plezier naar school en voelen ze zich minder veilig in een grote klas. Daarom pleiten wij voor een maximale norm voor klassengrootte, waar scholen alleen tijdelijk en met een goede onderbouwing vanaf kunnen wijken.’

Ook over andere onderwerpen zijn ouders duidelijk. Het huidige partnerverlof moet volgens 71% ongewijzigd blijven, 61% ziet in het volgende kabinet graag een Ministerie van Jeugd en Gezinszaken en 61% wil een wettelijk verbod op alle marketing voor ongezonde producten gericht op kinderen.  Om verder te lezen: zie alle antwoorden van ouders op de stellingen.

Gerelateerde onderwerpen

Doe jij al mee met het Landelijk Ouderpanel?

De stem van ouders laten horen, dat is het doel van het Landelijk Ouderpanel. Ruim 4100 vaders en moeders praten via grote onderzoeken en korte peilingen mee over onderwijs en opvoeden. De resultaten bespreken we met bijvoorbeeld de Onderwijsinspectie, het ministerie van Onderwijs of de scholenkoepels. Samen willen we het voor ouders makkelijker en beter maken.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.