Home > Nieuws > Jubileum > Vliegen: een ode aan de ouder

Vliegen: een ode aan de ouder.

26 april 2024 Nieuws

Ter ere van ons 10-jarig bestaan, vroeg Ouders & Onderwijs dichter Gershwin Bonevacia een ode aan de ouder te schrijven. 'Vliegen' is niet alleen die ode geworden aan de ouder, maar ook aan het harde werk van iedereen bij Ouders & Onderwijs.

Vliegen – Gershwin Bonevacia

Een ouder zijn is geen extraatje, het is als bouwen aan een grote tempel maar er nooit in slagen hem te voltooien, want je werkt aan een oneindige expositie.

Een ouder is geen idee, maar een lichaam, een schelp, een rondgang naar meer, een draad die je kan volgen als je bent blijven hangen, de onzichtbare helden die de fundering leggen voor het succes van hun kinderen.

In de dynamiek van het onderwijs zijn ouders vaak de stille krachten achter de schermen. Ze hebben een manier gevonden om het getik van de horloges om te ruilen voor het geklop van hun hart en leven in een wens van het heden zonder de wensen van naar schoolgaande kinderen in gevaar te brengen.

In de schaduw van de klaslokalen, in de stille momenten van de avond, in de onzichtbare krachtenvelden van het onderwijs is er een ouder, niet alleen voor het moment, maar als bron. Het gevoel lijkt op kijken naar een lege plek in de lucht omdat je weet dat daar ooit licht zal branden, het gevoel lijkt op je ogen sluiten maar niet bang zijn om te vallen, juist alles in je voelen stijgen. Een landschap gebloemschikt naar het ritme van een kind.

Geen strijd zijn waarin alleen de sterksten overleven, maar een compositie waarin wij allemaal een stukje bijdragen, zoals instrumenten in een opera of woorden in een gedicht. Dit is een lang en continu verhaal.

Er is één opdracht: onderdeel zijn van een educatieve beweging, een ruggengraat zijn van het onderwijsproces.

Dit is een pleidooi voor de ouders die hun kinderen begeleiden op hun reis door het onderwijs, die hen aanmoedigen om te dromen en te streven voorbij het huidige punt. Aan de ouders die, ondanks alle obstakels die ze tegenkomen, nog steeds geloven in de zachte waarde. Dat het een magische collectie van zijn, een diepgaand engagement, tussen ouders, leerkrachten en kinderen, gericht op het creëren van een omgeving waarin kinderen omhoog kunnen, ouders als ladder.

Ouders als de brug tussen thuis en school, ouders als partners in het onderwijsproces, ouders als thuisbasis voor hun identiteit, ontwikkeling en zelfvertrouwen. Ouders als brandstof die kinderen nodig hebben om hun dromen na te jagen en obstakels te overwinnen. Ouders zijn geen pion in een geopolitiek schaakspel, ouders vervagen niet onder druk van politieke agenda’s.

Ouders met een stem, wij geven ouders een stem, ouders op een voetstuk en dat is onze taak. Ouders versterken met persoonlijk advies, informatie, perspectief.

Dit is ‘de Staat van de Ouder’ langs passend onderwijs, ouderbijdrage, medezeggenschap en het onderwijsstelsel, altijd in relatie met de meeste bepalende factor voor de onderwijskwaliteit: de leraar.

Ouders en onderwijs zijn een wisselwerking, langs taal en rekenen voor ouders richting de politiek, de onderwijssector en in de media.

Een reis naar de toekomst de reisgenoten: een ieder die het veld belichaamt. Een reisroute langs bestuurders, ongelijkheid en leerlingenvervoer.

Een toekomst waar we niet wegkijken voor complexiteiten, conflict, onderadvisering, pestgedrag, speciaal onderwijs in de buurt, lerarentekort, gezondheidsproblemen, taalbarrières of financiële moeilijkheden, die hun betrokkenheid kunnen belemmeren. Een rollercoaster van emoties, pieken van vreugde en dalen van frustratie, een toekomst van durf en lef, kennis en betrokkenheid, een toekomst vol ideeën en netwerken.

Een toekomst waar elk kind de hoofdgerechten mag opslokken, zonder een ongelijkheidsmelodie.

Een toekomst waar ouders en onderwijs, waar onderwijs en ouders bestaan in relatie, niet simpelweg als een beleefdheid die we op papier vastleggen maar als het kloppende hart van elk kind dat naar school gaat.

Ouders en onderwijs: niet bestaand uit vaste golven, een systeem, maar vanuit de stand van de maan, vanuit de noodzaak dat iedereen die hier komt antwoord krijgt op een vraag, vanuit de noodzaak dat elke ouder iets achter kan laten waar we over na moeten denken met elkaar.

En misschien is dat wel onze taak: deze ouders ondersteunen en te empoweren, om hen de middelen en kansen te bieden die ze nodig hebben om actief deel te nemen aan het onderwijs van hun kinderen. Ouders voorzien van de juiste informatie en adviezen, zodat kinderen in het onderwijs kunnen leren om te vliegen.

Liever kijken?

Bekijk hier een verkorte versie ‘Vliegen’ van Gershwin Bonevacia.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.