Home > Nieuws > Nieuws > Wat ouders moeten weten over het examen

Wat ouders moeten weten over het examen.

8 mei 2019 Nieuws Examen ouders

De examens zijn in volle gang. Een spannende periode voor leerlingen én ouders! Juist nu komen er vragen op als: Wat kan ik doen om mijn kind te helpen? Wanneer komt de uitslag? Wanneer is mijn kind geslaagd? En hoe zit het met de herkansing? Of als mijn kind gezakt is? Wij geven je alle informatie die je nodig hebt.

Ouders & Onderwijs wenst alle eindexamenleerlingen én hun ouders veel succes in deze spannende weken!

Examendata

Niet iedere leerling maakt op dezelfde dag een examen. Daarom geven we je hier een overzicht van de belangrijkste data voor het eindexamen 2019:

Digitale examens vmbo-basis en kader

  • Digitale examens: 1 april t/m 20 juni
  • Herkansing digitale examens: 12 t/m 20 juni
  • Data van digitale examens kunnen per school verschillen. De school plant deze data zelf in.

Praktijkexamens vmbo

  • Beroepsgerichte vakken oude stijl: 1 april t/m 20 juni
  • Beroepsgerichte profielvakken: 1 april t/m 5 juli

Papieren examens en staatsexamens

  • Eerste tijdvak: 9 t/m 23 mei
  • Tweede tijdvak: 17 t/m 20 juni
  • Derde tijdvak: augustus

Het volledige examenrooster per schoolsoort en per vak vind je hier.

Nakijken

Na afloop van elk centraal schriftelijk examen in het eerste tijdvak zijn de antwoordbladen online in te zien. Hiermee kan je kind zijn antwoorden nakijken en een inschatting maken hoe hij het examen heeft gemaakt. De antwoordbladen vind je dezelfde dag nog op de website van het LAKS.

Klachten, problemen en onvoorziene situaties

Was je kind te laat? Is je kind ziek? Gebeurde er iets onverwachts tijdens het examen? Of stond er een fout in het examen? Lees dan wat de regels zijn en wat je kunt doen in dit soort situaties.

De uitslag

Op woensdag 12 juni 2019 horen de meeste eindexamenleerlingen of ze geslaagd zijn. Zij worden ’s middags door de school gebeld met de uitslag. Voor vmbo-basis is de uitslag op de meeste scholen al een week eerder bekend, op woensdag 5 juni 2019. De uitslag van leerlingen die een herkansing of vakken in het tweede tijdvak hebben gemaakt volgt op 28 juni.

Nu alvast weten wat de slagingseisen zijn? Kijk dan wanneer je kind is geslaagd en wat de regels over herkansen zijn. Is je kind gezakt? Dat is heel vervelend. Lees wat je dan kunt doen.

Tips voor ouders

Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ouders is de examenperiode een spannende tijd. Alles staat in het teken van het halen van het examen. Om jou zo soepel mogelijk door deze lastige periode heen te helpen hebben we een aantal tips op een rij gezet over hoe jij je kind kunt ondersteunen.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Eindelijk duidelijkheid voor leerlingen die staatsexamen doen

Eindexamenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) krijgen tot januari 2021 de kans om hun diploma te halen. Ook krijgen ze vier herkansingen en mogen ze al starten met hun vervolgopleiding als ze nog geen diploma hebben.

Lees meer
Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.