Home > Nieuws > Nieuws > Eindelijk duidelijkheid voor leerlingen die staatsexamen doen

Eindelijk duidelijkheid voor leerlingen die staatsexamen doen.

16 mei 2020 Nieuws Examen Staatsexamen
Eindelijk duidelijkheid voor leerlingen die staatsexamen doen

Eindexamenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) krijgen tot januari 2021 de kans om hun diploma te halen. Ook krijgen ze vier herkansingen en mogen ze al starten met hun vervolgopleiding als ze nog geen diploma hebben. Dit is besloten na een moeizaam overleg tussen de Tweede Kamer en minister Slob van onderwijs. Daardoor bleef lang onduidelijk of de geplande examens voor vso-leerlingen nog door zouden gaan.

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs doen staatsexamen. Het staatsexamen bestaat uit twee verplichte onderdelen: het centraal examen en het college-examen. Het centraal examen is geschrapt, net als in het overige voortgezet onderwijs. De Tweede Kamer wilde het college-examen voor de vso-leerlingen schrappen en hun een diploma geven op basis van de cijfers die ze dit schooljaar hebben gehaald. Minister Slob was van mening dat het college-examen wel door moest gaan omdat hij vreest dat het diploma van deze leerlingen anders niets meer waard is. De leerlingen zouden daardoor problemen krijgen in het vervolgonderwijs.

Niet alleen vso-leerlingen doen staatsexamen. Ook leerlingen op een particuliere school en leerlingen die zonder school examen willen doen, waaronder leerlingen die thuiszitten, kunnen via het staatsexamen hun diploma halen.

Maastricht

De oplossing die nu is gekozen, lijkt op de manier waarop de vmbo-leerlingen in Maastricht twee jaar geleden zijn geholpen. Toen werd door fouten op de school het eindexamen ongeldig verklaard. De leerlingen kregen destijds langer de tijd om hun diploma toch te halen. Die extra tijd krijgen de staatsexamenkandidaten nu ook. Ze krijgen vier herkansingsmogelijkheden en hebben tot 1 januari 2021 de tijd om hun diploma te halen. Herkansing nummer 3 en 4 vinden plaats na 1 september 2020. Wel kunnen ze in september alvast beginnen met een vervolgopleiding.

Certificaten

Er zijn best veel leerlingen die dit jaar volstaan met het halen van een aantal certificaten. Sommige leerlingen spreiden daarmee het halen van een diploma over twee jaar. Er zijn ook leerlingen die zonder diploma de school verlaten, maar met een aantal certificaten op zak hun volgende weg inslaan. Ondanks verzoeken van Kamerleden bleef de Minister erbij dat herkansingen voor leerlingen die opgaan voor certificaten niet realiseerbaar zijn. Ouders & Onderwijs betreurt dit. Ook deze leerlingen zijn getroffen door de crisis en de extra druk die dit op hun examen legt. Zij zijn nu de enige groep leerlingen die geen extra kans krijgt op het behalen van hun examen.

Maatwerk bij afname mondeling examen

In het spoeddebat vroegen Kamerleden daarnaast om vergaande maatwerkoplossingen bij de afname van het (mondeling) examen. De minister heeft dit eerder ook toegezegd. In tegenstelling tot eerdere debatten over dit onderwerp, was er nu wel aandacht voor de groep leerlingen die zich zelfstandig en zonder school voorbereiden op het staatsexamen. Deze leerlingen kunnen met een verzoek naar staatsexamens@duo.nl vragen om ondersteunende mogelijkheden bij het mondeling examen.

Voorbeelden van maatwerkmogelijkheden:

  • Antwoorden tijdens de mondelinge examens op papier of een laptop schrijven.
  • Een langere introductie om te helpen de leerling meer op het gemak te stellen.
  • De aanwezigheid van de eigen docent of mentor bij het examen. Voor leerlingen die niet verbonden zijn aan een school kan dit een vertrouwenspersoon zijn.

Op dit moment is digitaal afnemen van het mondeling examen via videobellen nog niet mogelijk. Voor de leerlingen die vallen onder de risicogroep of een gezinslid hebben in de risicogroep is deze optie zeer wenselijk om zo de kans op besmetting te voorkomen. Fysieke afname zorgt voor extra stress rondom het examen. Ouders & Onderwijs zet zich in om deze maatregel alsnog voor elkaar te krijgen.

Informatiepunt voor eindexamenkandidaten en ouders

De minister heeft tot slot nog toegezegd dat er zo snel mogelijk een informatiepunt komt waar eindexamenkandidaten en ouders terecht kunnen met al hun vragen en zorgen. Ook over maatwerkmogelijkheden. Voor vragen kunt u ook altijd bellen met ons adviespunt op 088-6050101 op werkdagen bereikbaar van 9:30 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 16:00 uur.

We missen nu alleen nog de toezegging voor een feestelijk (vlag) moment om de geslaagde staatsexamenkandidaten in het zonnetje te zetten voor hun prestaties. Samen met Balans vragen we de Minister hier nogmaals om.

Meer informatie

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Voor persoonlijk advies kunt u bellen met ons adviespunt op 088-6050101 of een bericht sturen naar vraag@oudersenonderwijs.nl De antwoorden op veelgestelde vragen rondom de Corona situatie in het onderwijs leest u in onze FAQ.

Gerelateerde onderwerpen

Geen centraal schriftelijk examen voor staatsexamenkandidaten

Ook voor het staatsexamen geldt dat het centraal schriftelijk examen vervalt. Staatsexamenkandidaten krijgen nu hun diploma op basis van de resultaten van het college-examen.

Lees meer

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer
Nieuws

De examenuitslagen zijn bekend

Na alle drukte en spanning is het eindelijk zover: de uitslag van het eindexamen is binnen! Is jouw kind geslaagd? Dan feliciteren we je van harte. Gezakt of herkansing? Dat is enorm balen! Lees hier wat je kunt doen en waar je meer informatie kunt lezen.

Lees meer
Nieuws

Wat ouders moeten weten over het examen

De examens zijn in volle gang. Een spannende periode voor leerlingen én ouders! Juist nu komen er vragen op als: Wat kan ik doen om mijn kind te helpen? Wanneer komt de uitslag? Wanneer is mijn kind geslaagd? En hoe zit het met de herkansing? Of als mijn kind gezakt is? Wij geven je alle informatie die je nodig hebt.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.