Home > Nieuws > Nieuws > Week van de lentekriebels – wat kun je als ouder verwachten?

Week van de lentekriebels – wat kun je als ouder verwachten?.

21 maart 2023 Nieuws

Elke basisschool en middelbare school is verplicht om seksuele voorlichting te geven. Wat zijn de regels over seksuele voorlichting? En wat bespreekt de school met mijn kind tijdens de week van de lentekriebels? Welk lesmateriaal wordt gebruikt en welke rol heb je hierin als ouder? Lees er hier alles over.

Seksuele voorlichting op school verplicht?

Scholen zijn verplicht om seksuele voorlichting te geven tot en met de onderbouw van de middelbare school. Dat staat in de kerndoelen. Daarin zijn alle verplichte lesonderwerpen vastgelegd. Relaties en seksualiteit zijn daarin als onderwerp opgenomen.

Wat vertelt de school allemaal?

Wat er precies in de lessen besproken wordt verschilt per school. Op de basisschool gaat het in ieder geval over vriendschap, relaties en verliefdheid. Ook aanraken en je grens aangeven worden besproken. Daarnaast is er aandacht voor de verschillende meningen en perspectieven over seksualiteit. Want: niet iedereen kijkt daar hetzelfde naar. De lesstof moet wel bij de leeftijd van de kinderen passen. Leerlingen in groep 3 krijgen uiteraard andere lesstof dan leerlingen in groep 8. In de onderbouw van de middelbare school ligt de nadruk op het respecteren van verschillende meningen en manier van leven. Ook is er aandacht voor respectvol omgang met seksualiteit en seksuele diversiteit.

Lesmaterialen en methoden

De school van jouw kind maakt voor dit onderwerp waarschijnlijk gebruik van lesmateriaal van bijvoorbeeld Kenniscentrum Rutgers of een andere aanbieder. Deze lespakketten over seksualiteit op school zijn afgestemd op de verschillende leeftijden en klassen. Kenniscentrum Rutgers heeft een lespakket Kriebels in je buik ontwikkeld School en Veiligheid heeft met Gendi lesmaterialen ontwikkeld. De methode Wonderlijk Gemaakt wordt voornamelijk gebruikt op christelijke basisscholen. De school kiest zelf of ze gebruik maken van een van de lesmaterialen, ze zijn niet verplicht om deze lesmaterialen aan te bieden.

Week van de lentekriebels en Lang Leve de Liefde Award

Een groot aantal basisscholen doen mee aan de Week van de Lentekriebels. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door Rutgers. Voor middelbare scholen en het MBO is de Lang Leve de Liefde Award in het leven geroepen. Deze wordt elk jaar op Valentijnsdag uitgereikt. Op middelbare scholen en het MBO is ook lesmateriaal beschikbaar.

Je rol als ouder

Seksuele voorlichting en seksualiteit is een onderwerp, waar je als ouder van je kind ook een grote rol in hebt. Als je bewust voor een school hebt gekozen met een bepaalde identiteit, mag je verwachten dat de seksuele voorlichting op school past bij deze identiteit. Je mag ook verwachten dat de voorlichting past bij de leeftijd van jouw kind. Als je vragen hebt over de methode op school, vraag aan de leerkracht welk lesmateriaal ze gebruiken. Zo kan je ook zien, wat je kind leert in de klas en dat ook thuis bespreekbaar maken.

Ouders in de MR

Als je je zorgen maakt of vragen hebt over het lesmateriaal, kan je dit voorleggen aan de ouders in de medezeggenschapsraad. Zij vertegenwoordigen jou als ouder op school en zij kunnen dit onderwerp en bijvoorbeeld de keuze voor het lesmateriaal bespreken met de directeur van school.

Heb je hier als ouder vragen over? Wij zijn bereikbaar op 088-6050101 of neem contact op via de mail: vraag@oudersenonderwijs.nl

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.