Home > Nieuws > Jubileum > 10 redenen waarom ouders belangrijk zijn voor het onderwijs

10 redenen waarom ouders belangrijk zijn voor het onderwijs.

31 januari 2024 Nieuws

Tijdens ons jubileum vieren we niet alleen dat we 10 jaar bestaan, maar ook dat we al 10 jaar lang ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd mogen ondersteunen, helpen en vertegenwoordigen. In dit artikel zetten we al deze ouders graag even in het zonnetje.

Meer lezen over ons jubileum? Of benieuwd naar de afgelopen 10 jaar in het onderwijs?

Ouders & Onderwijs zou, zoals de naam al verklapt, niks zijn zonder ouders óf het onderwijs. Beiden zijn dus erg belangrijk voor ons. Maar wist je dat ouders ook enorm belangrijk zijn voor het onderwijs? Lees hieronder waarom.

 1. Expert over je kind
  Niemand kent jouw kind beter dan jij. Je beschikt over belangrijke informatie die de school kan helpen het onderwijs van jouw kind zo goed mogelijk te maken. Jij bent de expert over je kind. Samen met de school kom je tot het beste onderwijs voor je kind.
 2. Betere schoolprestaties
  Je kind doet het beter op school als die merkt dat jij hoge verwachtingen hebt en vertrouwen daarover uitstraalt. Aangevuld met een goede samenwerking tussen jou en de leraar geeft dat je kind een veilig gevoel, waardoor je kind optimaal kan presteren.
 3. De allereerste leraar
  Al voordat je kind naar school gaat, leert die van jou. Deze kennis is een erg belangrijke basis voor de leerweg van je kind. En deze basis is aan jou als ouder te danken.
 4. Huiswerkhulp
  Als er huiswerk gedaan moet worden sta jij paraat. Of het nou gaat om voorlezen, het helpen met sommetjes, het inplannen van Nederlands opdrachten of zorgen voor een goede stageplek: op ouders kun je rekenen.
 5. Onmisbare vrijwilligers
  Wist je dat ouders gemiddeld maar liefst 3 uur per maand helpen op school? Ouders zijn onmisbaar voor scholen. Door te helpen bij activiteiten op school, ouderavonden te bezoeken en actief te zijn in de ouderraad of medezeggenschapsraad dragen ouders bij aan het reilen en zeilen op elke school.
 6. Een steuntje in de rug
  School kan soms moeilijk of stressvol zijn. Heeft je kind examens, huiswerk of andere dagelijkse verantwoordelijkheden op school? Dan sta jij klaar om je kind te motiveren en te ondersteunen. Ook buiten schooluren om geef jij je kind een steuntje in de rug. Wist je dat deze steun veel positieve invloed heeft op de schoolprestaties van je kind?
 7. Zelfvertrouwenboost
  Is je kind onzeker of gestrest? Jij bent de veilige haven. Laat het aan ouders over om hun kind op te peppen en een boost in zelfvertrouwen te geven.
 8. Communicatie is key
  Het is niet vanzelfsprekend dat je kind aan de leraar duidelijk kan of durft te maken wat niet lukt of wat juist zou helpen. Gelukkig help jij bij het praten, vragen en bespreken op school.
 9. Profielen, keuzevakken of opleiding kiezen?
  Een school, profiel of opleiding kiezen is en blijft lastig. Zeker als je kind ook nog niet weet wat leuk lijkt. Wat vindt je kind interessant? Wat wil je kind later worden? Waar is je kind goed in? Samen met ouders ontdekken kinderen hun interesses, hobby’s en passies.
 10. Hup ouders hup!
  Heeft je kind een goed cijfer gehaald voor een moeilijke toets? Of heeft die met hard werken een diploma gehaald, of juist iets gedaan dat moeilijk was? Jij staat lang de zijlijn te juichen en je kind aan te moedigen. Hoe fijn is dat!

Jij bent dus enorm belangrijk voor de basisontwikkeling je kind en van onschatbare waarde voor de school en het onderwijs. Naast ondersteunen, luisteren en voor je kind opkomen, sta je altijd naast je kind. En dankzij ouderavonden, vrijwilligerswerk en het geven van informatie maken we het onderwijs steeds een beetje beter. Lang leve ouders!

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.