Home > Nieuws > Jubileum > Patrick Woudstra, thema-adviseur mbo: “Iedereen kent een mbo’er, maar niemand kent het mbo”

Patrick Woudstra, thema-adviseur mbo: “Iedereen kent een mbo’er, maar niemand kent het mbo”.

21 februari 2024 Nieuws

Ouders & Onderwijs is er ook voor ouders met kinderen in het mbo. Bij die ondersteuning speelt Patrick Woudstra, thema-adviseur mbo, een belangrijke rol. Hij staat klaar voor ouders die het even niet meer zien zitten, wiens kinderen voor de zoveelste keer tegen uitdagingen aanlopen of die lichtere ondersteuning nodig hebben. En dat doet hij met passie. Niet voor niets is zijn bijnaam 'Pitbull Patrick'.

“Iedereen kent een mbo’er, maar niemand kent het mbo,” zegt Patrick Woudstra (48), thema-adviseur mbo bij Ouders & Onderwijs. “Zonder het mbo gebeurt er niet zo gek veel. Je wilt de klimaat- en energietransitie uitvoeren, dan heb je mbo’ers nodig. Als je een verkeersleider nodig hebt, omdat je met de trein naar je werk moet: dat is een mbo’er. De Wegenwacht als je auto er mee ophoudt. Hetzelfde geldt voor verpleegkundigen en ga zo maar door.”

Wie denkt dat het mbo dus bij beleidsmakers bovenaan de agenda staat, komt bedrogen uit. “Voor veel beleidsmakers is het mbo een blinde vlek. Ondanks het feit dat er meer dan een half miljoen jongeren op zitten. Je ziet dat de aandacht voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs veel groter is. Als ik iets zou willen veranderen dan is het dat.”

Praktische oplossingen

Als docent deed hij veel ervaring op. ‘Ik heb 21 jaar voor de klas gestaan, zowel in het mbo als het hbo. Ik heb altijd hetzelfde doel gediend als de ouders: het beste onderwijs voor hun kinderen. Ik ben ook een tijd lang zorgcoördinator geweest op school, om leerlingen met specifieke zorgbehoeftes te begeleiden.”

Hij zette zich er volledig voor in. ‘We hadden een student met een fysieke beperking en die was bij het speciaal onderwijs geweigerd. Dan ga je met speciale aanpassingen ervoor zorgen dat ze bijvoorbeeld toetsen kan maken. We hadden veel steun aan de ambulante begeleiders om een praktijklocatie te zoeken die openstond voor mensen met een handicap. Collega’s zeiden: kunnen we dit wel aan, we zijn geen zorginstelling, maar uiteindelijk is dat een van de mooiste succesverhalen geworden.”

Het verdient een serieuze aanpak.

"Ik heb gemerkt dat als je binnen een team dat gesprek aan kunt gaan, je best tot praktische oplossingen kunt komen. Mensen blijven te vaak in problemen denken.".

Ouders betrekken

Ook het lesgeven zelf ging Woudstra bijzonder goed af. Hij wist zelfs de finale te bereiken voor de verkiezing van de leraar van het jaar. Wat deed hij anders dan andere docenten? “Geen huiswerk opgeven,” zegt hij lachend. “Dat de nominatie vanuit de studenten kwam en ze zelf aan de slag gingen met het maken van filmpjes en interviews, vind ik nog steeds overweldigend. Uiteindelijk was het voor mijn schoolbestuur een verrassing dat ik genomineerd was.”

Het blijft volgens hem belangrijk ouders te betrekken bij alle beslissingen die de school neemt. “Op ouderavonden kwamen lang niet alle ouders. Voor sommige ouders is de drempel hoog om daar te komen. We zijn toen actief alle ouders thuis gaan opzoeken. Net even een andere benadering, maar het zorgt wel voor meer participatie.”

Mogelijkheden en onmogelijkheden

Wat neemt hij mee bij Ouders & Onderwijs?

"Ik denk dat het handig is dat ik het onderwijs van binnenuit ken. Ik ken de weg en weet hoe instanties werken. En ik weet waar je moet zijn. Ik ken de mogelijkheden en onmogelijkheden waar je tegenaan kunt lopen.".

Woudstra ziet veel knelpunten in het mbo. “De oudervertegenwoordiging in het mbo kan een stuk beter. In het basis- en voortgezet onderwijs is een medezeggenschapsraad met ouders verplicht, in het mbo niet. Alleen als er minimaal 25 ouders om vragen moet het bestuur van een mbo er gehoor aan geven. Ouders zijn vaak een grotere macht dan ze denken.”

Ter ere van ons 10-jarig jubileum stelt Ouders & Onderwijs in deze serie enkele van onze teamleden aan je voor. Houd onze jubileumpagina en social media in de gaten om meer gezichten te leren kennen, die horen bij de stemmen aan de telefoon.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.